Dataviruset Sasser slog ut bankkontor

Hundratusentals datoranvändare har under måndagen fått problem med ett datavirus, en så kallad mask, som kallas Sasser. Bland annat har den finska banken Sampo tvingats stänga sina kontor.

– Masken i sig är inte skadlig, det vill säga att den förstör eller tar bort några filer. Däremot orsakar den fel i datorn som gör att den startar om, säger Patrik Runald, datasäkerhetsexpert vid företaget F-secure.

Smittade datorer kommer alltså antingen att starta om hela tiden, eller så stannar de helt.

Flera företag drabbade
Bland svenska företag som drabbats på måndagen är försäkringsbolaget If och Svenska Petroleuminstitutet.

Viruset tar sig inte in via e-postbilagor, som en del andra, utan utnyttjar en säkerhetsbrist i Microsofts Windows 2000 och Windows XP.

Viruset följer med hemifrån
När det väl börjat spridas och det blir vardag igen, är risken stor att viruset följer med bärbara datorer från hemmens, ofta sämre skyddade internetanslutningar.

– Problemet har visat sig vara att bärbara datorer i hemmen är ingångspunkten. De bärs med till arbetsplatser och kopplas in i företagens nätverk och då sprids viruset.

Vad kan man göra om man har fått in viruset i sin dator?

– Man kan besöka de olika anti-virusleverantörernas hemsidor och ladda ner ett kostnadsfritt borttagningsverktyg därifrån. Dessutom bör man besöka Microsofts uppdateringssida och ladda ner säkerhetsuppdateringar så att man förhindrar att få in det här igen. För framtida hot bör man också installera en brandvägg, säger Patrik Runald, datasäkerhetsexpert vid företaget F-secure.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista