42 journalister dödades i tjänsten i fjol

2003 blev ett svart år för världens journalister, det fastslår organsationen Reportrar utan gränser i en rapport som publicerades på måndagen i samband med att pressfrihetens dag uppmärksammades jorden runt. Ett av de länder som kritiseras i rapporten är USA.

Tv-reportern Nils Lundgren sitter med i styrelsen för den svenska grenen av Reportrar utan gränser.

– Irak är ett väldigt tydligt exempel på hur människor råkar illa ut, mer än förut. Det är ju flera journalister som har dödats i det här kriget, i ockupationen. Många av dem har dödats av USA, på ett väldigt medvetetet sätt dessutom, säger han.

42 journalister dödades
2003 blev det värsta året sedan 1995. 42 journalister dödades och över 2 000 journalister har gripits, fängslats eller attackerats på ett eller annat sätt under förra året.

Det är en rad länder som kritiseras i rapporten, till exempal Kuba, Kina, Eritrea, Colombia, Iran, Nordkorea och Ryssland. Men den farligaste landet för journalister är ändå Irak just nu. Där dödades minst 18 journalister under förra året enligt Internationella Journalistfederationen och där har olika grupper nu också börjat ta journalister som gisslan.

Dödade av amerikaner
Fem av de omkomna journalisterna dödades av den amerikanska ockupationsmakten. Det är samma makt som normalt brukar propagera för demokrati och press- och yttrandefrihet i världen.

I Irak agerar just den amerikanska ockupationsmakten mycket aggressivt mot journalister, fastlår Reportrar utan gränser.

– Jag tror attväldigt många känner en stor oro över hur USA beter sig och det är väldigt allvarligt för yttrandefriheten och pressfriheten, säger Nils Lundgren.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se