1 av 3
2 av 3
Miljöpartiets Mikaela Valtersson gick till hårt angrepp på regeringens miljöpolitik. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
3 av 3
– Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson Johnny Skalin riksdagsdebuterar i budgetdebatten. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Satsningar för 13 miljarder i budgetpropositionen

Regeringen presenterade idag sin budget. Det är satsningar på sammanlagt 13 miljarder kronor till bland annat skattesänkningar för pensionärerna på två och en halv miljard.

Men de långsiktiga satsningarna får vänta säger finansminister Anders Borg:

– Jobbskatteavdrag har vi sagt att vi vill göra, men inte förrän vi är tillbaka i överskott och är säkra att vi ställt huset i ordning så att vi har resurser och reserver nog att möta en kommande lågkonjunktur, säger Anders Borg.

Sänkt moms för restaurangsektorn är en annan reform som får vänta enligt finansminister Anders Borg.

Regeringen räknar med att ekonomin stiger kraftigare i år än vad man tidigare trott, BNP ökar med 4,8 procent i år.

Arbetslösheten är fortsatt hög, 8,4 procent i år och 8 procent nästa år.

De konkreta satsningarna är bland annat tre miljarder till kommunerna, två och en halv miljard i skattesänkning för pensionärerna och 500 miljoner kronor till kultur och idrott.

I budgetdebatten i riksdagen där den borgerliga regeringen ju är i minoritet märktes en mjukare ton mellan de borgerliga och de rödgröna. Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tomas Östros:

– Att regera i minoritet kommer att kräva ödmjukhet och en vilja till kompromisser, både hos regeringen och hos oppositionen. Nu krävs det en förmåga att skapa möjligheter till att styra Sverige, det tror jag väljarna uppskattar och förväntar sig av våra folkvalda politiker.

Tomas Östros sa att regeringen borde satsa på att anställda fler i kommunerna och en bättre a-kassa. Och finansminister Anders Borg svarade så här:

– Låt mig börja med att välkomna det tonläge som Tomas Östros slog an. Sedan ska vi inte sticka under stol med att vi har olika ideologiska utgångspunkter.

Mikaela Valtersson som är Miljöpartiets talesperson i ekonomi öppnade också kompromisser - men gick samtidigt till hårt angrepp på regeringens miljöpolitik och förändringarna i sjukförsäkring där svårt sjuka förlorat sjukpenningen.

– Fyrkantiga och kalla principer har fått komma före enskilda människor. Man verkar ha infört en ”sköt dig själv och skyll dig själv-princip”, sade hon.

Anders Borg ställde som krav för samarbete med oppositionen att de ska stödja arbetsslinjen och ekonomisk stabilitet. Men Borg höll med om att sjukförsäkringen kan diskuteras.

– Det finns naturligtvis ofullkomligheter i de reformer vi genomfört som man kan utveckla och förbättra.

I budgetdebatten deltog Sverigedemokraterna för första gången i en riksdagsdebatt.

De sju tidigare riksdagsspartierna gick till gemensamt angrepp på Sverigedemokraternas linje att invandringen är en negativ kostnad för Sverige och att invandring leder till ökad arbetslöshet.

– Länder med hög andel invandrare har inte större andel arbetslösa än länder med få invandrare. Det är väldigt viktigt att slå hål på denna folktro, sade Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton och fortsatte:

– Titta på dessa stora invandrarländer, USA, Australien. Det är inte så att när de tagit emot miljoner efter miljoner människor att de drivits ned i arbetslöshet – tvärtom.

Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Johnny Skalin höll inte med:

– Att andra länder inte har högre andel arbetslösa, det vet jag inte riktigt. Jag tycker vi ska titta på hur det ser ut i Sverige, tittar vi på Sverige i dag så har vi haft en sysselsättningsminskning. Hamiltons svar till detta är att vi ska införa fler integrationspolitiska åtgärder. Det är ungefär som att ta Alvedon vid en förkylning, sade han.

Chatt med Anders Borg

Vad har du för frågor om budgeten? På onsdag klockan 14.15 kan du chatta med finansministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".