Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 5
Foto: Chilensk TV
2 av 5
Foto: Chilensk TV
3 av 5
Släktingar till instängda gruvarbetare sover i sitt tält i närheten av gruvan. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix
4 av 5
Släktingar till gruvarbetare fotas ihop med Miguel Pinera, musiker och bror till Chiles president. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix
5 av 5
Räddningsaktionen för de instängda gruvarbetarna ska nu inledas. Foto: Natacha Pisarenko/Scanpix

Förste gruvarbetaren på väg ut

Räddningsarbetet är i full gång i den chilenska gruvan. En första sjukvårdare har nu hissats ner och är framme i skyddsrummet där 33 gruvarbetare suttit instängda i snart 70 dagar. Deras räddning är nu nära.

Efter 68 dagar instängda i den mörka gruvan är det äntligen dags. Strax före midnatt på tisdagen väntas den 31-årige gruvarbetaren Florencio Avalos firas upp som nummer ett av de 33 som suttit fast i djupet.

Men mycket kan gå fel.

– Det är alltid en stor risk att transportera människor i ett vertikalt system, varnade chefsingenjören Andre Sougarret efter att han för mediebolaget BBC berättat om det framgångsrika test man genomfört där räddningskapseln Fenix knappt fått en skråma på sig när den fördes upp och ner i den trånga tunneln.

Senare meddelade de chilenska myndigheterna att det skulle bli Florencio Avalos som tas upp först. Han kommer följas av den 39-årige elektricitetsexperten Mario Sepulveda och nummer tre blir den ende icke-chilenaren i gruppen, bolivianen Carlos Mamani.

Stämningen blev mer och mer spänd ju närmare klockan tickade mot räddningsinsatsens start. Olika bud om klockslag kom under tisdagskvällen men när Chiles president Sebastian Pinera timmarna innan den planerade starten klockan 18 lokal tid (klockan 23 svensk tid) anlände till San Jose-gruvan tycktes det ändå klartecken ha givits. Även Bolivias president Evo Morales väntades till gruvan.

En efter en av de 33 gruvarbetarna som suttit instängda sedan den 5 augusti kommer nu att firas upp - om allt går enligt de noggrant förberedda planerna.

Skulle kapseln av någon anledning fastna på vägen upp kan personen därinne själv lossa den bur han sitter i och långsamt fira ned den igen. Var och en av gruvarbetarna är dessutom försedda med sensorer för att mäta stressnivåer och andra fysiska reaktioner.

Kapseln - döpt till Fenix efter den odödliga fågeln - kommer först att sända ned två sköterskor och två gruvexperter.

Mellan 12 och 15 minuter väntas den 622 meter - sannolikt svårt klaustrofobiska - färden att ta.

Enligt den chilenska tidningen El Mercurio bör man dock för varje räddad gruvarbetare räkna på knappt en timme; Först 20 minuter att hissa ner buren, 20 minuter att få in varje person och sedan 15 minuter att hissa upp. Räddningsledningen räknar med att hela aktionen, om allt går bra, kommer att pågå till natten mot fredag (svensk tid).

Samtidigt rapporteras stressnivåerna hos de 33 ha stigit i takt med att räddningsinsatsen gått mot sitt slut.

Männen har överlevt längre än någon annan under mark och förbereder sig för att gå igenom en ytterligare, förhoppningsvis sista, hård prövning.

På ytan väntar ett enormt intresse från omkring 1 700 journalister. Men männen ska då tillsammans med några få anhöriga omedelbart föras till väntande läkare, och sedan hållas under observation på sjukhus i två dygn

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".