Förorten Rawabi målas ut som en symbol för framtidens Palestina - en modern medelklassförort. Foto: Dan Balilty/Scanpix

Israel hotar stoppa palestinskt förortsbygge

Israels bosättningar brukar kallas det största hindret för fred. Samtidigt som bosättningarna växer på Västbanken så hindras palestinska byggprojekt.

Fredsprocessen i Mellanöstern hänger fortfarande på en skör tråd sedan palestinierna kraftfullt tillbakavisade Benjamin Netanyahus utspel i måndags om att Israel skulle förlänga byggstoppet på Västbanken i utbyte mot att palestinierna erkänner Israel som judisk stat.

Israels judiskhet har inte med saken att göra, sa en palestinsk talesman, som krävde att Israel ovillkorligen upphör med olagligt byggande på ockuperad mark.

Bosättningarna brukar kallas för ett av de största hindren för fred, och samtidigt som bosättningar växer, hindras palestinska byggprojekt.

Det här är ingen israelisk bosättning som byggs, utan den palestinska förorten Rawabi norr om Ramallah - ett projekt med både lyx- och medelklassbostäder som marknadsförts som Palestinas framtid, ett miljardbygge som inte bara handlar om stenar utan också om att bygga självkänsla.

– Jag är stolt över att jobba med ett palestinskt projekt efter 25 år som byggjobbare i israeliska bosättningar, säger Hamed al Najjar.

Men trots att Israels regering nickat uppskattande åt att palestinierna lägger sin energi på byggprojekt, så finns det en grundläggande motsättning kring vattenresurser, mark och kring vilken befolkning som ska tillåtas växa på Västbanken - bosättare eller palestinier.

Och nu sätter Israel käppar i hjulen. I förra veckan hotade Israels miljöminister att stoppa Rawabi. Hans argument var att Rawabis planerade vattenreningsverk och avloppsanläggningar inte skulle hålla måttet. Men han beklagade också det orättvisa i att hela världen protesterar när bosättarna bygger en enda balkong medan palestinierna nu planerar en hel stad.

Rawabi byggs på en kulle som palestinierna kontrollerar, där Israels miljöminister egentligen inte har någon makt, men Västbankens karta ser ut som en skärgård där palestinierna har självstyre över vissa öar. Och för att ta sig mellan öarna, måste palestinierna passera områden som ockupationssoldaterna kontrollerar, och vägnät som endast bosättarna har tillgång till.

Israel kan spärra av vägarna och framförallt kan man förbjuda palestinierna från att bygga en ny väg till den nya förorten, och det är just vad som nu sker. Den palestinska förorten Rawabi får ge vika för bosättningarna.

Enligt internationell rätt är Israels bosättningar på ockuperad mark olagliga, det strider också mot Genèvekonventionen att flytta civilbefolkning till ockuperade områden. Det bor en halv miljon israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".