Anhängare till president Omar al-Bashir. Foto: Abd Raouf/Scanpix
Sudan

Oro för krig i Sudan efter folkomröstning

Frågetecknen hopar sig nu kring folkomröstningen i Sudan i januari, då det avgörs om Afrikas största land kommer att delas i två. Demonstrationer och en förhalad process kring valet är tecken på att president Bashir i huvudstaden Khartoum tvekar att släppa den södra delen av landet.

Den amerikanska skådespelaren och megakändisen George Clooney har just kommit hem efter en resa i Sudan tillsammans med det amerikanska TV-bolaget NBC. Clooney vill med sin resa trycka på för att öka uppmärksamheten kring landet. Ta chansen att stoppa ett krig innan det bryter ut, lyder den slogan Clooney driver kampanj för just nu.

Han är inte ensam om att vara orolig för ett nytt krig i Sudan.
Det är bara 90 dagar kvar tills folkomröstningen om södra Sudan ska hållas, när invånarna själva får bestämma om de vill gå sin egen väg och bryta sig loss från norr. Att det blir ett ja till en delning tvivlar få på just nu, däremot växer farhågorna för att president Bashir i norr ska sätta käppar i hjulet.

I helgen utbröt våldsamheter mellan ja- och nej-anhängare under en demonstration i Khartoum, samtidigt som en delegation från FN:s säkerhetsråd besökte landet.

Omvärlden är mycket oroad över stabiliteten i landet, sa en talesman för delegationen under besöket, och det är av yttersta vikt för fortsatt fred i Sudan att folkomröstningen genomförs som planerat.

I går, måndag, stod det klart att parterna trots långa samtal inte kan komma överens om Abyei, en liten oljerik region vars framtida öde också ska bestämmas i januari.

Det är oljan, som ju finns framförallt i de södra delarna av landet, som är den stora stötestenen inför folkomröstningen. Ska president Bashir verkligen släppa det som är landets främsta inkomstkälla, även om det ska skrivas in garantier att oljeinkomsterna ska delas mellan de två eventuella länderna?

President Bashirs kommentar till den senaste utvecklingen ger inget skäl till ro. Vi accepterar inget alternativ till enighet, och enighet är det troliga resultatet av ett fritt val, sa Bashir i landets parlament.

Samtidigt anklagar båda sidor varandra för att förstärka sina trupper längs gränsen, och södra Sudan har nu bett FN att skicka mer fredsbevarande trupp till gränsen inför valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".