Dubbelt så dyrt att studera i England

Den brittiska regeringen planerar att ta bort den övre gränsen för studenternas årsavgift för att studera vid universitet i England. Följden kan bli att det i många fall kan bli mer än dubbelt så dyrt att studera.

Än så länge är det faktiskt bara universiteten i England som påverkas, men det kan bli dyrare i Wales, Nordirland och Skottland också.

– Studenter har det redan svårt. Om de nu höjer avgifterna blir det nästan omöjligt att bekosta studierna, säger studenten Nogla Caplan.

Inte helt oväntat är det tummen ner för höjd årsavgift bland de brittiska studenterna utanför University of Westminster i centrala London. Svensken Samuel Mikaelsson som studerar arkitektur är tveksam till om han skulle klara av höjd avgift.

– Jag kommer att ha lån på nästan en miljon när jag är klar, så det är svårt som det är redan nu, säger han.

Regeringens syfte med högre avgift är att spara pengar och bidra till att minska det stora budgetunderskottet.

Årsavgiften idag får inte överstiga 36 000 kronor per år men om taket tas bort kan det bli mer än dubbelt så dyrt på ett stort antal universitet.

Det kan göra att många inte tycker sig ha råd säger kritikerna. Men regeringen föreslår ett betalningssystem som jämnar ut skillnader i inkomster.

Ingen betalar någonting innan studierna är klara. Sedan betalar man av på skulden efter hur mycket man tjänar tills skulden skrivs av efter 30 år.

Enligt den ansvarige ministern, Vince Cable kommer de 30 procent av de universitetsutbildade som har lägst lön att tjäna på det nya systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".