1 av 7
Mario Sepulveda, en av de första tre gruvarbetare att hissas upp från gruvan jublad. Foto: Hugo Infante/Scanpix.
2 av 7
Mario Sepulveda kramas om av en släkting efter att ha hissats upp ur San Joségruvan. Foto: Hugo Infante/Scanpix.
3 av 7
Åskådare ser på när räddningsaktionen påbörjas vid San Joségruvan i Chile. Foto: Dario Lopez-Mills/Scanpix.
4 av 7
5 av 7
Florencio Avalos, sekunderna efter att han kommit upp ur gruvan. Foto: SVT.
6 av 7
Florencio Avalos son i tårar när hans pappa blir först att räddas ur San Joségruvan. Foto: SVT.
7 av 7
Klicka för grafik - räddningskapseln Fenix

En efter en lämnar chilenska gruvan

31-årige tvåbarnspappan Florencio Avalos blev precis som planerat förste som räddades ur gruvan i Atacamaöknen i norra Chile, strax efter midnatt lokal tid.

Först en applåd, sedan utbröt kramkalas och glädjetårar fyllde ögonen på fru och barn som tillsammans med presidenten stod och väntade på Florencio Avalos när han steg ut ur kapseln som räddat honom från djupet.

Avalos kramade om räddningsarbetarna som hjälpt honom tillbaka till ytan. Han fick svarta solglasögon på sig som skydd mot ljuset från starka strålkastare och fördes genast till en läkarundersökning.

Ytterligare en räddningsarbetare skickades nästan genast ned med Fenix II tillbaka till de 32 gruvarbetare som fortfarande finns kvar i djupet.

Kvar i djupet fanns då också bland andra Avalos 19-årige lillebror.

Sedan Florencio Avalos återfått friheten som förste man höll president Pinera ett långt tal där han bland annat hyllade Chile.

– Vi kan känna oss mer stolta än någonsin över att vara chilenare, sade han.

Han sade också att mycket återstod av hjälparbetet för att rädda de övriga upp ur gruvdjupet.

Dessutom påpekade han i en passage i talet att ett land som Chile måste skydda sina arbetare bättre i framtiden.

Det statliga kopparbolaget Codelco har tjänat enorma summor de senaste åren, men arbetsförhållandena i gruvorna är fortfarande bristfälliga.

Avalos hade före gruvolyckan i San José klagat över att det knakade mycket i gruvgångarna och varnat för att kunde vara tecken på att en olycka var på gång.

Avalas är vice-förman för den instängda gruppen och ansågs ha den kompetens som krävdes för att lösa eventuella problem under kapseln Fenix II jungfrufärd uppåt med man ombord.

Den behövdes inte eftersom den 15 minuter långa färden gick bra.

Till en början ska nu en handfull starka män hissas upp, en efter en i den specialbyggda hissanordningen. Därefter följer tio gruvarbetare som anses vara fysiskt svagare och slutligen faller lotten på övriga starka personer.

Räddningsarbetare skickades ner efter att den förste gruvarbetaren hissats upp för att undersöka hälsan på de tio gruvarbetare som anses vara svagare än resten av gruppen.

Andra räddningsarbetare hjälper till med tekniska detaljer. Fenix II rapporteras ha fått en smäll på dörren under sin första provtur men än så länge har det inte ställt till med några större problem.

Om upphämtningen fortsätter i samma takt, en timme per man, kommer alla 33 samt de nedskickade räddningsarbetarna vara uppe på torsdag förmiddag chilensk tid.

Det rapporteras just nu vara minusgrader i Atacamaöknen.

Ekots korrespondent Lars Palmgren som finns på plats vid San Joségruvan berättar att Florencio Avalos efter att ha fått krama om sin familj nästan omedelbart fördes till sjukhus.

Näste man att hämtas upp i Operación San Lorenzo i Atacamaöknen, Mario Sepúlveda, kallas i Chile för bland annat "korrespondenten i helvetet" för sina videofilmer med tillhörande referat som skickats upp till ytan.

De har visats i chilensk tv under de över två månader som gruvarbetarna suttit instängda.

Den 40-årige Sepulveda har roat och rört chilenarna och varit deras ögon och öron i det trånga skyddsrummet där gruvarbetarna tillbringat sin fångenskap.

Sepulveda har dessutom erbjudits jobb på tv av den chilenske programledaren Don Francisco, som imponerats av gruvarbetarens talang för videoproduktion.

Den karismatiske Sepulveda steg ut ur kapseln Fenix II nästan exakt en timme efter Florencio Avalos, som blev förste man att räddas.

Redan när kapseln började närma sig ytan kunde man höra Sepulveda ropa av glädje så att alla närvarande, däribland hans fru, brast ut i skratt.

Sepulveda har beskrivits som gruppens skämtare. Han hade med sig en påse med stenar från gruvan som han delade ut till Chiles president, Sebastian Piñera och landets gruvminister.

Tredje gruvarbetare i frihet blev 52-årige elektrikern Juan Illanes. Trots sin relativt höga ålder ingick han i den första gruppen av män att hämtas upp.

Risken anses vara större att något ska hända i inledningen av räddningsaktionen varför Illanes, som har god teknisk kompetens, togs upp redan som tredje man.

Illanes är före detta militär och deltog i gränskonflikten med Argentina på 70-talet.

Än så länge verkar ingen av de räddade ha haft några större problem att klara av den klaustrofobiska resan.

– Utmärkt, svarade Illanes på frågan om hur resan gått, när han släpptes ut ur kapseln.

Fjärde man i frihet blev 23-årige bolivianen Carlos Mamani. Han är den ende icke-chilenaren bland de 33 gruvarbetarna.

Hittills håller tidsplanen på en man per timme, vilket innebär att alla är i frihet under torsdagen om inga problem uppstår.

De 33 gruvarbetarna har tidigare sagt sig vilja stanna kvar på platsen tills samtliga har kommit upp ur gruvan men efter 68 dagar under jord behöver man snabbt undersöka deras hälsotillstånd.

Därför väntar en två timmar lång hälsoundersökning så fort de hunnit krama om sina närmaste. Bland annat vill man undersöka arbetarnas luftvägar.

Efter den första undersökningen som sker på ett fältsjukhus vid räddningsplatsen förs gruvarbetarena till sjukhus.

De kommer sedan att få tillbringa några dagar i lugn och ro med sin familj innan medierna får chans att intervjua de 33 männen.

Sist ut blir 54-årige förmannen Luis Urzua, men han blir inte siste person att lämna gruvan. Det blir istället de räddningsarbetare som hissats ner till de kvarvarande i gruvan.

Arbetet med att hissa upp de första gruvarbetarna tog betydligt längre tid än vad man räknar med för de resterande eftersom man efter att ha hissat upp en person skickar ner räddningsarbetare för att organisera arbetet nere i gruvan.

Alla skolor och myndigheter håller stängt på onsdagen till följd av operationen.

TT/Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".