Polisen utbildas i farliga ämnen

Inom den svenska polisen pågår just nu en omfattande utbildning i hur farliga ämnen ska hanteras. Bakgrunden är de nya hoten om terrorism.

Alla hos polisen ska utbildas i hur man upptäcker och skyddar sig mot kemiska, biologiska och radioaktiva ämnen som skulle kunna släppas ut både vid attentat och vid olyckor.

– Vi har ju en stor andel med transporter av farligt gods på väg. Vi har en massa industrier och Stockholm framför allt har ju stora industrier. Det är en stor risk att det vid trafikolyckor kan bli stora utsläpp, vid bränder kan det bli stora utsläpp. Sverige är säte för många terrorister och för många andra kulter och sekter också. Det säger Ylva Ehrlin som är instruktör vid Stockholmspolisen.

I skolbänken
Poliser får under en dag lektioner i hur man gör om man kommer i kontakt med någon smitta, vilka kemiska ämnen som tränger in genom huden, när man ska skydda andningsvägarna och hur man klär sig för att hålla farliga ämnen ute. Alla får också en skyddsmask - att använda vid olyckor eller attentat.

Efter 11 september-attackerna har terrorism blivit ett hot att räkna med, och för en person som vill ställa till skada är det i många fall lätt att få tillgång till farliga ämnen: kemiska, biologiska och radioaktiva. Exempel är brev med antrax, mjältbrandssmitta och gasattacken i Tokyos tunnelbana för flera år sedan.

Alla ska kunna hantera hot
Målet med utbildningen är att alla som jobbar hos polisen i landet ska veta att hoten finns och hur man ska hantera dem. Det gäller även städerskor och receptionister som kommer i kontakt med brev och hittegods.

– En receptionsperson som kanske får in ett brev - vi har ju haft problem med de här antrax-breven som har lämnas in, att man vet att här kan inte jag öppna det här kuvertet eller stoppa ner fingrarna. Jag ska helst inte vara i närheten av det, för andas jag in det så dör jag. Jag ska veta vad jag ska göra med det här, säger Ylva Ehrlin.

Räddningstjänsten omfattas också
Ambulans och räddningstjänst ska också tränas i farliga ämnen och vissa grupper inom polisen, som nationella insatsstyrkan och ledningscentralerna, får en särskild utbildning.

Polisaspiranten Donny Dirks är nöjd med sin endagsutbildning.

– Det är ju väldigt bra, det är något som jag inte har tänkt så mycket på tidigare, de riskerna som är, så det är väldigt upplysande. Till exempel hygienaspekten för en själv att man tvättar händerna ordentligt och att man inte tar av sig handskarna med munnen och sådana saker.

Bara en dags utbildning låter ju inte som att det skulle betyda så där jättemycket om det skulle inträffa en stor terrorattack eller en stor olycka?

– Nej, en dags utbildning är inte mycket, men det startar upp tankeverksamheten hos de här poliserna. Man sätter igång att tänka i banor som man inte har gjort tidigare, säger instruktören Ylva Ehrlin.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".