Sämre än väntat för SAS 1 kvartal

Flygbolaget SAS redovisar fortsatt miljardförlust i årets första delårsrapport. Förlusten blev närmare 1,6 miljarder, vilket är något sämre än vad aktieanalytikerna väntat men betydligt bättre än första kvartalet i fjol.

SAS räknar med att konjunkturen blir bättre under resten av året.

Förra året blev det sämsta hittills i SAS historia med en förlust på omkring 2, 2 miljarder kronor.

Men 2004 kan bli en vändning för SAS, tror Harald Rosén, generalsekreterare i branschorganisationen Svenskt Flyg.

– Lyckas SAS fylla flygplanen ordentligt så kan det bli ett positivt resultat i slutet av året.

Finns det något som tyder på att det inte blir så?

– Konkurrensen ökar ju hela tiden och det innebär att prispressen fortsätter vara hård. Men å andra sidan är det nu flera av konkurrenterna som börjar komma in i ekonomiska problem.

Inte lönsamt
Passagerarna har börjat återvända till flyget, inte minst på grund av det priskrig som blivit följden av att allt fler lågprisbolag försöker slå sig in på marknaden.

Men på många linjer är nu priserna nere på en nivå som gör det omöjligt att flyga lönsamt.

Harald Rosén räknar med att några av uppstickarna kommer att gå omkull eller börja höja priserna. Han tror också att SAS är tillräckligt kapitalstarkt för att klara den här attacken från konkurrenterna och med en förbättrad konjunktur kan de mer lönsamma affärsresenärerna bli fler.

Besparingar kan räcka
Besparingsprogrammet på 14 miljarder kronor per år, som innebär att 6 000 blir av med jobbet och frysta eller sänkta löner för de som är kvar, bör räcka för att göra SAS till ett vinstgivande företag igen, tror Harald Rosén. Men han utesluter ändå inte ytterligare besparingsprogram.

– Jag tror att man kommer behöva vässa det lite. Men det beror på hur konkurrenterna agerar.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista