Förhörsrykte sänkte ryskt företag

Värdet på det ryska aluminiumkombinatet Norilsk Nickel har sjunkit mer än 10 procent av rykten om att dess ägare Valdimir Potanin förhörts av rysk finanspolis.

Vladimir Potanin, en av Rysslands mångmiljardärer är inte någon Putinkritiker utan har snarare uppfattats som en av Putins allierade.

Norilsk Nickel är världens största producent av palladium.  Det gigantiska bolaget ägs av oligarken Vladimir Potanin.  I slutet av förra veckan började rykten om att Potanin förhörts eller t om gripits.

Till skillnad från Yukos grundare Khodorkovskij har Potanin verkat i det tysta. Han har setts som en nära lierad med Kreml - inte som en Putinkritiker.

Trots att både åklagare och företagets talesman förnekade att Potanin skulle ha förhörts föll aktiekursen på Norilsk Nickel med över tio procent.
Norilsk Nickel ingår i de flesta Rysslandsfonder i Sverige.
Potanin själv har lämnat Ryssland för att följa sitt basketbollag på turné till Israel.
En annan faktor som kan ha påverkat nedgången på ryska börserna var att ryska regeringen nu tänker åternationalisera  landets största vattenkraftverk, som tidigare sålts ut. 
En domstol hävdar att privatiseringen av dammen 1992 var olaglig och bör rivas upp. 
Norilsk Nickels köp av guldfält från Anglo american i Sydafrika ifrågasätts också nu. Bolaget har delvis finansierat köpet med ett banklån på 800 miljoner dollar och 316 miljoner dollar i eget kapital. Det största lån bolaget hittills tagit var en exportkredit på 350 miljoner.