Många amerikaner vill avskaffa diskrimineringen. Foto: Trisnadi/Scanpix.

USA:s militär får inte diskriminera homosexuella

I USA har en domare beslutat att häva förbudet mot att låta öppet homosexuella tjänstgöra i krigsmakten. Men domslutet är omtvistat, och kan bli kortvarigt.

Den amerikanska militären har inte längre rätt att diskriminera homosexuella. Det är slutsatsen av den nya domen.

Beslutet i distriktsdomstolen i Kalifornien gäller för hela USA och innebär att försvarsdepartementet Pentagon inte längre har rätt att använda sig av de nuvarande reglerna, som brukar sammanfattas som "don´t ask, don´t tell", alltså ”fråga ingenting, säg ingenting”.

Reglerna infördes 1993 och innebär att homosexuella har rätt att tjänstgöra inom militären, men bara så länge man döljer sin sexuella läggning. Den som öppet deklarerar sin homosexualitet får sparken.

Sedan 1993 har närmare fjortontusen personer avskedats av den anledningen.

Distriktsdomstolens beslut innebär alltså att reglerna från och med nu är ogiltiga. Men flera rättighetsorganisationer tycker att det är för tidigt att jubla över det beskedet.

Domen kommer med stor sannolikhet att överklagas av statliga myndigheter, eftersom det finns krav på att den omdebatterade frågan ska avgöras på politiskt plan, av kongressen, inte av en domstol.

Opinionsmätningar visar att en stor majoritet amerikaner tycker att det är dags att avskaffa diskrimineringen av homosexuella i det militära.

President Barack Obama har sagt att han vill upphäva reglerna, men hittills har framförallt republikanerna i senaten bromsat försöken till förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".