43-åring i rätten för krigsbrott

I dag inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt mot en man som åtalats för att ha begått folkrättsbrott i ett fångläger i Bosnien Hercegovina för 18 år sedan.

Kammaråklagare Magnus Elving sa inför rätten att den nu 43-årige mannen bör dömas för grovt folkrättsbrott och människorov,

Det för brott han ska ha begått mot civila bosnienserber i ett fångläger i byn Dretelj i södra Bosnien Hercegovina under kriget där för snart 20 år sedan.

Mannen ingick då i en kroatisk paramilitärstyrka och var vakt i lägret.

Enligt åklagaren ska flera fångar ha utsatts för tortyr och kränkande behandling,

Själv nekar mannen, som nu är svensk medborgare, till att ha begått de brott han åtalats för.

– I korthet så förnekar han att han har medverkat till brott, säger hans advokat Ola Salomonsson.

Men vad säger han om sin egen roll i det här lägret?

– Hans roll är inte torterarens roll. Han är soldat och han har utfört en vaktsyssla som soldat och inte använt våld annat än mycket, mycket ringa våld i några fall som kanske, om man ska sätta en juridisk titel på det, är något slags ofredande i några sammanhang.

Mannen greps i Västernorrland i januari, och det här är första rättegången om folkrättsbrott efter att polisen inrättade en särskild kommission för att hitta krigsförbrytare i Sverige.

Rättegången kommer att pågå i flera månader. Bland annat ska 28 tidigare lägerfångar vittna mot mannen.

Tillsammans begär de skadestånd på närmare fem miljoner kronor.

Advokat Bengt Hesselberg företräder fyra av dem som ska ha utsatts för brott av mannen.

Av dessa ska en vittna på plats i tingsrätten, resten finns i andra länder i Europa och kommer att vittna via videolänk.

– De och deras anhöriga är ju märkta för livet, alla är märkta av detta. De mår jättedåligt och det blir naturligtvis väldigt traumatiserande för dem att de nu ska spela upp detta igen och försöka återskapa i minnet det som hände för nästan 20 år sedan, säger advokat Bengt Hesselberg.


Ekots tidigare rapportering om fallet:

Henrika Åkerman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista