Arbete med lustgas kan vara farligt

Lustgas kan vara en hälsofara för personal som arbetar inom förlossningsvården. Nygjorda mätningar visar att barnmorskor och undersköterskor på flera sjukhus i landet utsätts för alldeles för höga halter av gasen. (P1 Vetenskapsradion)

Resultaten av mätningarna av lustgashalterna har fått Arbetsmiljöverket att hota med att förbjuda användandet av lustgas vid till exempel förlossningar.

Lustgas används som smärtlindring vid de flesta förlossningar i Sverige idag. Så vitt man vet är gasen helt ofarlig både för den födande mamman och för barnet men för personer som exponeras under lång tid har gasen visat sig kunna ge skadliga effekter.

Det var därför misstankarna föll på just lustgasen när Arbetsmiljöverket för några år sedan fick ett larm från Karlstads lasarett.

– Vi fick signaler om att man mådde dåligt med huvudvärk och koncentrationssvårigheter eftr att man hade jobbat på förlossningen. Men när man hade jobbat på andra avdelningar så mådde man bra, säger Birgitta Linder, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Ökad risk för missfall
Mätningar av luften i förlossningssalarna i Karlstad visade att lustgashalten som personalen utsattes var tre gånger högre än de tillåtna värdena.

Siffrorna oroar med tanke på att långvarig exponering visat sig kunna orsaka skador på både lever och nervsystem och att det ökar risken för missfall.

Kortare arbetspass rätt väg
Överexponeringen går dock att undvika menar man på Arbetsmiljöverket. Bättre utbildning kring användningen av gasen, effektivare ventilation och kortare arbetspass i lustgasmiljöerna är några exempel på effektiva åtgärder, enligt Birgitta Linder.

I Karlstad har man på det här sättet redan fått ner värdena under den tillåtna gränsen igen.

På Västerås centrallasarett, där man också mätt upp för höga värden, har man fått fram till 31 maj på sig att rätta till problemen annars hotar Arbetsmiljöverket med att dra in lustgasen som smärtlindring vid förlossningar.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se
Katarina Pietrzak
katarina.pietrzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".