Birgitta Rydberg (FP)
Folkpartiets Birgitta Rydberg:

"Sjukregler måste justeras snabbt"

Den nya socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, kan inte vänta med att göra förändringar i sjukförsäkringen. Det säger Birgitta Rydberg, Folkpartiets sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Ulf Kristersson (M) har sagt till Ekot att reformen ligger fast.

Birgitta Rydberg är bekymrad över Ulf Kristerssons uttalande.

– Det finns en liten grupp personer som hamnar i kläm. Då måste man faktiskt våga göra justeringar, och det ganska snabbt. Det är allvarliga konsekvenser för några personer som drabbas, säger hon.

Birgitta Rydberg var tillsammans med partikollegan Barbro Westerholm först med kravet att de nya reglerna i sjukförsäkringen måste ses över. Båda tycker att själva reformen är nödvändig, men att alltför många kommer i kläm.

– Det här får ju väldigt stora konsekvenser för ekonomin för dom personer som blir utförsäkrade och plötsligt kanske inte har någon egen försörjning, man kastar bort tryggheten för de här människorna och ett sånt samhälle vill vi i Folkpartiet inte ha, att tryggheten för de svårt sjuka ska försvinna, säger Birgitta Rydberg.

Den nya socialförsäkringsministern sa i Ekot i morse att en översyn måste få ta tid och att det viktiga är själva reformen.

– Jag tycker att det allra viktigaste är att vi är närmast kristallklara på att vi har gjort en väldigt viktig reform och den ligger fast, sa Ulf Kristersson.

Men både Kristdemokraterna och Centerpartiet har gett folkpartisterna rätt i att reglerna behöver ses över. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund låter hälsa via sin pressekreterare att han fortfarande driver frågan om en snabb översyn av sjukreglerna.

Centerpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, Solveig Zander, säger att en snabb översyn inte borde vara så komplicerad att genomföra. Det handlar i första hand om att se till att tillämpningen av regeringens sjukregler fungerar, säger hon.

– Det som han nu ska göra som minister är att ta kontakt med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och se varför det inte fungerar på vissa ställen i hanteringen.

Och det behöver inte ta så lång tid att förstå att man kan göra det?

– Nej, det behöver inte ta lång tid. Absolut inte, säger Solveig Zander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".