1 av 2
Övningskörning på körskola. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
Elina Rautio. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Trafikskolor vill kunna drogtesta

Trafikskolorna vill kunna drogtesta sina elever framöver. I ett första pilotprojekt från STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, ska ett drogtestsystem införas på Västerbottens trafikskolor nästa år.

Men körskoleelven Elina Rautio i Luleå tycker att det är viktigt att systemet i så fall blir helt frivilligt.

– Det känns som om man inte ska bli tvingad till någonting som man inte vill. Även om man är oskyldig så ska man få göra det frivilligt.

Hur viktigt är det?

– Jag tycker att det är viktigt. Det är ju personligt vad man vill göra och inte göra, säger hon.

Elina sitter inne och pluggar inför teoriprovet. Utanför gör Lovisa Dahlberg sin näst sista lektion inför morgondagens uppkörningen. Hon tycker att körskolorna lika gärna kan införa ett obligatoriskt system direkt.

– Ja, jag tycker det vore bra med obligatoriska drogtester.

Varför då?

– För att garantera att ingen har narkotika i sig när man kör bil.

Syftet är enligt STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund, att skapa en bättre arbetsmiljö för körskolelärare, bidra till en ökad trafiksäkerhet och kunna hjälpa unga som håller på med droger.

Vid utgången av nästa år ska redan samtliga bilar vid landets 650 STR-anslutna körskolor vara utrustade med alkolås.

Och det här blir bara ytterligare ett steg i säkerhetsarbetet, säger Christer Löfven ordförande i STR Västerbotten, där drogtestprojektet drar igång nästa år.

– Det är ju väldigt svårt för oss som lekmän att avgöra om en person är drogpåverkad eller inte. Och det finns i dag väldigt enkla salivtester som man gör och där man får svar inom fem minuter. Om man kan skriva någon typ av avtal mellan körskoleelev och trafikskola som naturligtvis då handlar om frivillighet från körkortseleven.

Men om jag då vägrar att skriva på ett sådant avtal, vad skulle det innebära?

– De vet vi inte ännu. Det är väl där vi avvaktar vad vi för svar från juristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".