Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Sverige/Kina

Nytt samarbete mot antibiotikaresistens inlett

Sverige och Kina har undertecknat ett nytt samarbetssamtal för att minska problemen med antibiotikaresistens. De båda länderna ska så snart som möjligt tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att öka allmänhetens kunskap om problemen.

Samarbetsavtalet undertecknades i Shanghai i dag.

Problemen med resistens är redan i dag stora i Asien och inte minst inom den kinesiska sjukvården. Det säger professor Xiao Yonghong.

"De motståndskraftiga stafylokockerna utgör mellan 30 och 50 procent av stammarna i den kinesiska vården och för ESBL-bakterierna är nivån 30 till 40 procent", säger han.

Den kinesiska regeringen har nu uppmärksammat problemet och valt att samarbeta med Sverige för att det svenska nätverket Strama visat sig vara mycket framgångsrikt när det gäller att bromsa de motståndskraftiga bakterierna.

Professor Otto Cars, som är ordförande i Strama vid Smittskyddsinstitutet, är glad för att de årslånga förhandlingarna med Kina har gett resultat.

– Vi ska nu arbeta fram en ordentlig plan. Där vi har gemensamma problem och kan lära av varandra, det är att se hur man kan få ett förändrat beteende hos allmänheten, till exempel att tidigt gå in i skolundervisningen i den här frågan. Man går in för att påverka den kommande generationens förhållningssätt till antibiotika som läkemedel, säger Otto Cars.

Ett annat problem som ska undersökas är vad resistensen kostar för individen och för samhället. Det behövs mer data för att övertyga politiker och andra om problemets ekonomiska storlek, säger Otto Cars.

Men Sverige ska också lära av Kina, enligt Andreas Heddini som är läkare vid Smittskyddsinstitutet Strama.

– Det är viktigt att understryka att det här också är en möjlighet för Sverige, exempelvis när det gäller utvecklingen av de här modellerna för att mäta kostnader och sjukdomsbörda. Där tror jag att man har gjort mer i Kina än i Sverige. Det finns många hälsoekonomer som har börjat titta på det här. Att ta fram en sådan modell är ganska svårt och det tror jag är ett område där vi skulle ha stor nytta av det här samarbetet, säger Andreas Heddini, läkare vid Smittskyddsinstitutet Strama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".