Fler bostäder byggs i Sverige

Bostadsbyggandet är på väg att ta kraftig fart, visar en ny prognos från Sveriges Byggindustrier. Antalet påbörjade lägenheter väntas öka med 40 procent jämfört med i fjol.

– Det är framför allt den förbättrade konjunkturen i Sverige som gör att hushållen även vågar köpa nybyggnadsprojekt. Det tar även byggföretagen fasta på och vi ser att det har skett en stark uppgång i påbörjandet, framför allt av fler bostadshus under våren. Vi ser att den fortsätter även under hösten och under nästa år, säger nationalekonomen Johan Deremar på Sveriges Byggindustrier.

I år väntas 24 000 nya bostäder börja byggas. Förra året var siffrorna betydligt lägre - 16 800 påbörjade lägenheter i flerbostadshus. Och även för nästa år spår Sveriges Byggindustrier att byggandet fortsätter att öka, då till 27 000 påbörjade lägenheter - vilket betyder att byggandet då är tillbaka till nivåer som var före finanskrisens dagar. Och inte helt oväntat är det i de heta storstadsområdena byggandet ökar allra mest.

Uppgången för byggbranschen leder också till att byggbolagen står inför rekryteringsbehov, säger Johan Deremar.

– Det ser väldigt stort ut den närmsta framtiden och om man även ska kolla framöver så ser sysselsättningen väldigt ljus ut. Det kommer att behövas många nya medarbetare även av strukturella skäl. Det är en stor åldersavgång också inom sektorn.

Hur många jobb kan det röra sig om?

– Vi ser totalt att det kommer att öka under prognosen i år och nästa år med drygt 17 000 nya jobb i alla fall - och då har vi ändå varit relativt försiktiga i vår bedömning, säger Johan Deremar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".