Kinesisk charmoffensiv

Under onsdagen var Kinas handelsminister Shi Guang Sheng på besök i Stockholm. Han träffade sin svenska motsvarighet Leif Pagrotsky för att diskutera hur handeln mellan länderna ska ökas. Och passade på att bjuda in svenska företag att investera i i Kina inför sommar OS.
Det var två lätt leende herrar som satt nära varandra i ena endan av bordet. Shi Guang Sheng efterlyste företag från fler branscher i Kina. Idag är det telekombranschen genom Ericsson och fordonsindustrin genom Volvo som är de viktigaste, men Shi ser gärna skogsföretag och företag som arbetar med miljövård komma till Kina. För den svenska exporten har faktiskt fallit till Kina under förra året, framförallt beroende på nedgången för telekombolagen och Ericsson. Men nu har Kina gått med WTO och fått sommar OS 2008 och tanken är att det ska locka dit fler svenska företag. För regimen i Kina vill skapa ekonomiskt välstånd genom konkurrens med västerländska företag. även om det betyder att kinesiska företag slås ut, säger Shi Men denna positiva bild störs av bristen på mänskliga rättigheter i Kina där summariska rättegångar och dödsstraff är vanligt i vissa regioner. En fråga som Shi Guang Sheng bemöter med att den ekonomiska utvecklingen ger högre välstånd vilket är den viktigaste mänskliga rättigheten och att Kina år för år ständigt förbättrar rättigheterna, Frågan är så känslig att den inte tagits upp under dagen, den måste diskuteras utanför formella protokoll, som under kvällens middag, säger Leif Pagrotsky.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".