Vd:n Börje Ekholm.

Investors vd: Ingen vinner på valutakris

Stigande kurser på Stockholmsbörsen bidrog till ett ökat värde på investmentbolaget Investors tillgångar under tredje kvartalet. Det visar rapporten idag.

Wallenbergssfärens maktbolag Investor verkar ju i snart sagt världens alla hörn, så bolaget följer den globala ekonomiska återhämtningen med stort intresse.

Världsekonomin är nu slutgiltigt utskriven från finanskrisens akutmottagning heter det i rapporten, även om många obalanser kvarstår som kan leda till kriser, till exempel underskotten i handelsbalansen mellan USA och Kina.

De tunga - och för Investor viktiga - aktieinnehaven i bolag som Atlas Copco och SEB steg i värde under kvartalet. Investors substansvärde, alltså värdet på tillgångarna i till exempel aktier och riskkapitalfonder, minus skulderna, ökade också till drygt 153 miljarder kronor jämfört med 143 miljarder kronor vid årsskiftet.

Investor har gjort flera tunga investeringar i år, men framöver väntar lugnare tider, säger vd:n Börje Ekholm.

När det gäller den globala återhämtningen av ekonomin ser han risker, men han tonar ned risken för ett globalt valutakrig.

– Det är ju klart att många har försökt använda valutan som ett medel att stärka sin inhemska ekonomi och egentligen därför exporterar problemen till någon annan. Det är klart att vi ser det nu i stora valutarörelser. Vi har samtidigt levt i en period där den svenska kronan - i varje fall kortsiktigt - har stärkts väldigt mycket, både gentemot dollarn och euron. Och självklart påverkar det svenska bolag som har en stor del av kostnadsbasen i Sverige, säger Börje Ekholm.

Samtidigt har ju Investor mycket verksamhet ute i världen. Kan ett valutakrig i vissa lägen gagna Investor?

– Jag har svårt att se några vinnare på ett valutakrig. Jag tror att det vore väldigt olyckligt och det är ju ett sätt att komma in i protektionism. Jag tror inte själv att risken är jättestor för ett valutakrig. Men det är klart - när det blir vapenskrammel och det dånar lite på båda sidor här får man alltid oroa sig för följdeffekter.

Men visst måste det ändå gagna till exempel Scania med verksamhet i Brasilien, att de ser om sitt hus när det gäller hur stark den brasilianska valutan blir?

– Jag tro inte att man ska se några vinnare i ett valutakrig. Vi är beroende av att vi har export, frihandel, och allt som påverkar det negativt påverkar egentligen våra bolag.

Om man tittar på regeringens budget ser den en stadigt sjunkande arbetslöshet de närmaste åren. Är det samma bild du ser framför dig i de företag där Investor är ägare?

– Vi är ju egentligen väldigt lite fokuserade i Sverige. Våra företag har en ganska begränsad verksamhet i Sverige. Vi är allt mer internationella och i många fall har vi 95 procent av försäljningen och verksamheten utanför Sverige. Så vi är inte direkt exponerade för det och ska nog inte ses som en indikator för övrig ekonomi i Sverige.

Men var inom Investor skapas jobben?

– Globalt sker det väldigt mycket jobbskapande i de stora bolagen. Samtidigt ska man komma ihåg att i de stora företagen växer inte de anställda i Sverige och har inte gjort det på lång tid. Det viktiga här är att vi får igång en förnyelse av näringslivet, att vi får fler småföretag som blir mellanstora och och mellanstora företag som blir storföretag, så att vi får förnyelse den vägen. Det tror jag kommer att vara den stora drivkraften för framtida sysselsättning.

Kommer Investor att ta ett ansvar där och investera?

– Vi har ju en investeringsverksamhet i Sverige som är ganska betydande. Det är nog en av Sveriges största venture capture-verksamhet i form av Investor Growth Capital. Det är ju vårt sätt att också vara med. Vi kanske inte är i sådd-finansieringsstadiet där, utan snarare i tillväxtfinansiering - men vi jobbar mycket med de frågorna, säger Investors vd Börje Ekholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".