Irans president Mahmoud Ahmadinejad anländer till Libanon. Foto: Mahmoud Tawil/Scanpix

Ahmadinejad mottogs med rosenblad

Irans president Ahmadinejad anlände i förmiddags till Libanons huvudstad Beirut där han mottogs med rosenblad och karameller av folkmassor som kantade vägen från flygplatsen.

Ahmadinejads besök äger rum i en period av ökade spänningar i landet, mellan iranstödda Hizbollah och de västvänliga partierna. Många bedömare befarar att samlingsregeringen, där båda sidor ingår, är i fara.

Små vitklädda tärnor kastar rosenblad på Ahmadinejad som står upp i bilen och vinkar till folkmassorna från en kortege som förefaller längre än den jag sett George Bush färdas med i Europa. Pojkar i blå scoutuniform med ayatollah Khameneis porträtt på bröstfickan trummar och lärare med hela skolklasser i släp jublar när den iranske presidenten tittar åt deras håll. Och längs hela motorvägen från flygplatsen enorma porträtt av Ahmadinejad där det står välkommen - khosh amadi - på persiska.

9-åriga Zainab i svart sjal, har stått här sedan klockan sju på morgonen.

– Jag älskar Ahmadinejad för att han hjälper motståndsrörelsen i Libanon, med pengar och vapen, mot Israel.

Och när jag frågar Zainabs lärare vad hon tycker om att Ahmadinejad krossat den gröna motståndrörelsen i Iran, säger hon att de gröna i Iran är västagenter och infiltratörer från USA.

– Det vill sabotera den iranska revolutionen och skapa kaos, säger hon.

Detta är en del av Libanon, i kilometer inte långt bort från centrala Beiruts banker och boutiquer, men återigen blottas den djupa klyftan i det libanesiska samhället. Västvänliga libanesiska politiker säger att Iran försöker skaffa sig en bas vid Medelhavet och många av landets kristna och sunnimuslimer är djupt oroade.

Vissa äcklas av Ahmadinejads besök och Hizbollahs makt över Libanon. Spänningarna i landet har ökat markant de senaste veckorna inför det väntade beslutet från Hariritribunalen att väcka åtal mot vissa ledande medlemmar av Hizbollah som anklagas för inblandning i mordet på den förre premiärministern Rafik Hariri för fem år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".