Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Den utrotningshotade rödögda trädgrodan. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Utarmningen av naturen fortsätter

Alla varningar till trots så fortsätter utarmningen av växt- och djurarter, särskilt i tropikerna. Det visar Världsnaturfondens senaste rapport om det globala konsumtionstrycket, Living Planet Report.

Peter Westman är naturvårdschef vid svenska WWF:

– Våra mått säger att vi i dagsläget har en konsumtion som är betydligt högre än den produktion jorden har. Våra mått säger att vi konsumerar femtio procent mer än vad jorden producerar. Vi tär alltså på kapitalet istället för att leva på räntan.

Med de ekologiska fotavtrycken mäter Världsnaturfonden hur världens resurser används och fördelas, och hur växt- och djurarter påverkas. Världsnaturfonden gör ett index av 2 500 arter, som på 40 år krympt med 30 procent.

Och de mänskliga ekologiska fotavtrycken har tredubblats under samma tid. Försämringen går snabbare i tropikerna, men långsammare i norr.

Det beror delvis på olika utgångslägen. På våra breddgrader har påverkan inletts för länge sedan, medan orörda marker har tagits i bruk på senare år i tropiska länder, därav den senare utvecklingen där. Men också på att den rika världen konsumerar resurser på bortaplan i hög grad. Till exempel slösar det vattenrika Sverige med vatten utomlands, säger Världsnaturfondens Carina Borgström Hansson:

– I Sverige importerar vi en hel del törstiga råvaror, eller färdiga produkter. Det handlar mycket om bomull och det handlar om ris. Det är väl två av de törstigare grödorna. För att inte tala om köttet då, för det är också väldigt törstigt totalt sett.

Men det är alltså varor vars vatten har gjorts av med någon annanstans?

– Ja, och det här är ju ett problem om det kommer från regioner vars länder lider av vattenstress.

Ett annat liknande exempel är när rika länder skaffar tillgång till odlingsmark i exempelvis Afrika. De länder som per person har de största ekologiska fotavtrycken är Förenade Arabemiraten, Qatar och Danmark, det senaste delvis på grund av sin kolkraft.

Sverige ligger på 13:e plats.

Den här rapporten bekräftar flera tidigare kända trender. Och när länder som Kina, Indien, Ryssland och Brasilien växer, så går samma problem igen:

– Brasilien till exempel är på väg mot ett tvådelat landskap, ett där man bevarar och ett där man producerar och i den producerande delen har man väldigt lite mångfald kvar, säger Peter Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".