Skolsegregation ökar i Stockholm

Inför höstterminen 2000 ändrades intagningen till Stockholms gymnasieskolor. Nu är det högsta betyg som ger en plats på det gymnasium eleven vill gå på istället för den skola som ligger närmast. En ny undersökning visar nu att segregationen i Stockholms gymnasieskolor ökat kraftigt på alla områden, uppger SVTs Dokument Inifrån.
Tanken med den nya reformen - att eleverna kunde söka till vilket gymnasium de ville istället för det närmaste - var att bryta segregationen mellan hög- och låginkomsttagare och mellan infödda svenskar och invandrare. Men efter bara drygt ett år står det klart att utvecklingen går åt motsatt håll. Svenskfödda elever med höga betyg och som har föräldrar med hög utbildning och hög inkomst, har sökt sig till de populära skolorna i innerstaden. Kvar i förortsskolorna är invandrarelever med föräldrar som har både låg utbildning och låg lön. Ikväll visas programmet Dokument Inifrån på Sveriges Television där man studerat drygt 22.000 elever som började sitt första år på gymnasiet under 1999 och två år framåt. I programmet jämförs elevernas kön och födelseland samt föräldrarnas utbildning och medelinkomst. I samtliga fall har klyftorna mellan innerstads- och förortsskolorna ökat. I programmet jämförs också förstaårselever som går på det samhällsvetenskapliga programmen på Södra Latin, i innerstaden, med Skärholmens gymnasium som ligger i förorten. Södra Latin är den mest populära gymnasieskolan i Stockholms stad, med drygt två och en halv sökande till varje plats inför höstterminen 2000, medan det fanns lediga platser i Skärholmen förra året. Södra Latin blir allt mer en flickskola, bland förstaklassarna 2001 var sju av tio elever flickor mot sex av tio under 1999. Under samma period gick utvecklingen på Skärholmens gymnasium åt motsatt håll - andelen flickor sjönk 57 procent till 44 procent. För två år sedan var föräldrarnas medelinkomst ungefär på samma nivå för de två gymnasierna, nu har löneskillnaderna ökat till Skärholmens nackdel. Där tjänar föräldrarna nära 400.000 kronor mindre per år än föräldrarna till en elev på Södra latin i Stockholms innerstad. På samma sätt har också föräldrarnas utbildningsnivå sjunkit i förorten. Andelen elever med utländsk bakgrund har också förändrats dramatiskt på de båda gymnasieskolornas samhällsvetenskapliga program. På Södra Latin går nästan bara svenskfödda elever, förra året var 19 av 20 födda i Sverige, en svag ökning från tidigare. I Skärholmen har andelen elever födda i Sverige sjunkit till 14 av 20 elever. Mer i Dokument inifrån ikväll kl 22.10 i SVT1.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".