Demonstranter utklädda till USA:s president George Bush och den australiensiska premiärministern John Howard under en demonstration mot Irakkriget i Sydney i mars.

Irakkriget valfråga i Australien

För första gången är en majoritet i Australien emot kriget i Irak. I höst är det val i Australien och landets trupper i Irak har seglat upp som den viktigaste valfrågan.

Socialisterna vann det spanska parlamentsvalet till stor del beroende på utfästelsen att dra tillbaka trupperna från Irak, något som just nu pågår. Någonting liknande kan nu vara på gång i Australien.

Majoritet emot kriget
Australien har varit en av USA:s mest solida allierade både i Afghanistan och i Irak. De har just nu 850 soldater i och kring Irak. Men för första gången visar en opinionsundersökning att en klar majoritet i landet nu är emot kriget i Irak.

50 procent av Australiens befolkning tycker att det var rätt att skicka militär dit, 40 procent är emot.

För tre månader sen var en knapp majoritet för kriget, men sedan dess har det bland annat visat sig att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak, och - ännu viktigare - kriget har hårdnat den senaste månaden.

Frågan kan avgöra valet
Något exakt datum är ännu inte fastställt, men någon gång i höst blir det parlamentsval i Australien. Socialdemokraterna i Labour går ut med vallöftet att dra tillbaka landets trupper från Irak senast till jultid. Den sittande konservativa regeringen vill däremot ha dem kvar till mitten av nästa år.

Enligt opinionsundersökningar så är det en liten övervikt för socialdemokraternas linje bland väljarna och som det ser ut nu så kan det bli den här frågan som avgör valet.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista