Cecilia Ahlgren har kunnat visa att MS-diagnos är vanligare än man trott i Sverige. Sjukdomen är också vanligare ju längre norrut man kommer. En orsak kan vara brist på solljus. Foto: Lisa Sofia Larsson/SR.

Multipel skleros vanligare i norra Sverige

Det är vanligare med sjukdomen multipel skleros, MS, i Sverige än vad forskare tidigare trott och sjukdomen är vanligare ju längre norrut i Sverige man bor. Det visar forskning som presenteras på en internationell konferens om MS i Göteborg i dag.

Katarina Bothin bor i Umeå och fick diagnosen för fyra år sedan.

– När jag fick min diagnos då fick jag träffa arbetsterapeut, sjukgymnast och andra runtomkring. Och jag fick en namnlista med telefonnummer som jag har hemma, så är det något är det bara ringa, säger hon.

När Katarina Bothin var 36 år fick hon först problem med synen. Några veckor senare fick hon också känselbortfall i kroppen. Det visade sig vara den kroniska sjukdomen Multipel Skleros, MS.

Katarina Bothin bor i Umeå, och i Norrland är det vanligare med MS än i de södra delarna av Sverige, visar ny forskning. Forskningen visar också att MS är vanligare i Sverige än vad man tidigare trott.

Cecilia Ahlgren, forskare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, står bakom studien.

-- 2008 var det 17 485 personer som hade MS i Sverige, säger hon.

Tidigare fanns ingen nationell kartläggning, utan bara uppskattningar, över hur vanlig sjukdomen är.

Med hjälp av Socialstyrelsens patientregister och svenska MS-registret har Ahlgren i studien, som delvis är finansierad av ett läkemedelsföretag, kunnat visa att nästan 17 500 eller 189 personer per hundratusen svenskar har diagnosen.

Tidigare trodde man att det var ungefär 130 per hundratusen. Den nya kunskapen är viktig, säger forskare Cecilia Ahlgren.

– Det är framförallt för att kunna planera vården och det ger också underlag för vidare studier, säger hon.

Studien bekräftar också vad forskningen tidigare misstänkt, att MS är vanligare ju längre från ekvatorn man bor.

I Sverige, som sträcker sig över 14 breddgrader, ökar risken för att insjukna i MS med en och en halv procent per breddgrad för män och en för kvinnor. Vad det beror på vet forskarna ännu inte.

– Rent allmänt finns det spekulationer om att ultraviolett solljus och D-vitamin skulle vara gynnsamt, säger Cecilia Ahlgren.

För patienten Katarina Bothin har det gått bra. Nu är hon 40 år och tack vare medicinsk behandling och läkemedel så är hon näst intill symptomfri och kan jobba heltid.

Det svåraste med att få MS, var det mentala, säger hon. Det som hjälpte henne var att på behandlingshem under några veckor få prata med andra som var sjuka.

– Sedan var jag på neurocentrum som också var jättebra. För då fick man träffa andra patienter, så då fick man ett kontaktnät där också, säger Katarina Bothin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".