Vargvalp i Skånes djurpark från videoupptagning.

Djurparker kan bli vargräddare

Vargvalpar från nordiska djurparker kommer troligtvis att bli det första steget i att genetiskt förstärka den starkt inavlade svenska vargstammen.

Sedan tidigare har riksdagen beslutat att 20 vargar med östliga gener ska planteras in och det här skulle bli en första del i det arbetet, förklarar Susanna Löfgren på Naturvårdsverket.

– Man har ju stamträd på vargarna på djurparkerna också. Man tar helt enkelt valpar när de är ganska små och sätter in dem i befintliga lyor. Det har man också provat i andra länder med gott resultat.

Den svenska vargstammen på omkring 210 djur lider av inavel och ska därför förstärkas med 20 individer de kommande fem åren.

De får inte vara släkt med den skandinaviska populationen och Naturvårdverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt utreder nu vilka metoder som är mest lämpliga.

Fördelen med djurparksvalpar med gener från andra stammar är att forskarna får full koll på att exempelvis rabies och dvärgbandmask inte förs in.

– Ur smittskyddssynpunkt så har de redan haft sin karantän kan man säga.

Men förutom djurparksvargarna kommer naturlig invandring och hämtning av vuxna vargar med östliga gener också att krävas, troligtvis från Ryssland och Baltikum via Finland.

– Man kan också använda sig utav vargar med östligt ursprung till reproducera sig i hägn och sen släppa ut deras valpar, säger Susanna Löfgren.

Åtta olika förslag på tillvägagångssätt har nu gått ut på remiss hos bland annat länsstyrelser och norska och finska myndigheter.

Den sista november får regeringen ta del av utredningen, som ska ligga till grund för hur inplanteringen till slut ska gå till.

Faktaruta vargar

Enligt ett riksdagsbeslut ska högst 20 vargar förstärka den inavlade skandinaviska vargstammen fram till 2014.

Enligt Naturvårdsverket bör utplaceringen framför allt ske i varglänen, i första hand Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborg där det finns fasta vargstammar.

Men det kan också bli aktuellt att flytta vargar till län med enstaka revir - Uppsala, Stockholm, Södermanland och Östergötland. Detta enligt en remiss som verket i förra veckan sändes ut till berörda myndigheter och organisationer. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".