Al Qaeda-ledare dödad

Högt uppsatta regeringstjänstemän i USA uppger att en missil från ett amerikanskt plan i Afghanistan träffat en av terroristnätverket Al Qaedas ledare. De utesluter inte att det kan ha varit Osama Bin Laden.
Uppgifterna är fortfarande mycket knapphändiga, men enligt anonyma regeringskällor ska minst en av Al Qaedas ledare ha träffats av en Hellfire-missil avfyrad med fjärrkontroll från ett av CIAs obemannade rekognoseringsplan. Det var i måndags som CIA-planet upptäckte en konvoj i bergen kring Zawar Khili i sydöstra Afghanistan. På bilder som togs från det obemannade planet syntes särskilt en man, klädd i vit fotsid dräkt, som var betydligt längre än de andra. Osama Bin Laden uppskattas vara mellan 193 och 198 cm lång. Den långe mannen befann sig i centrum, omgärdad av vad som såg ut som säkerhetsvakter. Och att döma av rörelserna i gruppen kring honom, var han en ledargestalt, säger en anonym källa till nyhetbyrån Reuters. Amerikanskt stridsflyg larmades, men inga bombplan befann sig tillräckligt nära och därför fattade man beslutet att låta avfyra en missil från det obemannade CIA-planet. Enligt uppgift ska den långe mannen ha träffats, men inga amerikanska flyg har kunnat återvända till platsen sedan i måndags på grund av dåligt väder. Nyheten om konvojen och missilen kom bara ett par timmar efter att CIA-chefen George Tenet för första gången sedan 11 september framträdde i kongressen där han bland annat fick frågan om Osama Bin Laden lever, men tvingades svara: Jag vet inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista