Hashem Aghajari.

Iransk professor dödsdömd för hädelse

För andra gången har en domare i Hamadan i Iran dömt universitetsprofessorn Hashem Aghajari till döden för hädelse, blasfemi. Fallet har pågått i nära två år och väckt enorma protester både i Iran och utomlands.

Så snart domarens utslag kom kom ett motbud från Teheran.

Bakgrunden är ett tal som professor Hashem Aghajari höll i november 2002 i Hamedan i västra Iran. Han manade till förnyelse av den shiitiska islam som är statsbärande i Iran. Muslimer bör inte likt apor blint följa sina ledare, sa han.

Hans tal var ett frontalangrepp på statsapparaten i Iran, där ett väktarråd och den högste religiöse ledaren Ali Khamenei har slutgiltigt avgörande i alla frågor. De har under lång tid blockerat parlamentsbeslut eller presidentens förslag till förändringar.

De hårdföra konservativa religiösa ledarna har inte längre stöd av majoriteten av iranier. En majoritet vill antingen skilja stat och religion åt eller åtminstone få ett mer demokratiskt islamiskt styre av Iran.

Reforminriktad
Aghajari tillhör en stor grupp reforminriktade muslimer som driver tesen att folkets vilja ska råda och att om en majoritet är emot kan inte den högste religiöse ledaren strunta i det.

Aghajari är krigsveteran från kriget mellan Iran och Irak och en populär professor. När hans dödsdom kom 2002, utbröt studentkravaller på gatorna i Teheran. Domen gick till Högsta domstolen som upphävde den av tekniska skäl.

Sedan dess sitter Aghajari i det beryktade Evinfängelset, ett fängelse där hundratals politiska fångar hålls idag.

Men än en gång kan Högsta domstolen riva upp Hamedandomarens dödsdom. Det beskedet kom från en talesman i rättsväsendet i Teheran på tisdagen.

Frågan om professor Aghajari är oerhört känslig för de styrande konservativa mullorna. De är medvetna om att han har ett enormt stöd i landet och att det finns risk för nya protester.

Politiker på charmresa
Dessutom är Irans utrikesminister just nu på charmresa i EU-länderna. Handeln med EU är betydelsefull för Iran.

EU:s ledare har sagt till utrikesminister Kamal Kharazzi att för att öka handeln ytterligare, måste Iran stärka demokratin, frige politiska fångar och öppet redovisa om det är kärnkraft eller kärnvapen landet utvecklar.

Våldtäkt, mord och blasfemi är belagt med dödsdom i Iran. Senast för en vecka sedan hängdes två våldtäktsmän offentligt utanför Isfahan i Iran.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista