Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jonas Birén tror på "riktigt" jobb. Foto: Daniel Rundqvist/Sveriges Radio.

Fler får riktiga jobb efter nystartsperiod

Det är en tydlig uppgång på arbetsmarknaden just nu, enligt Arbetsförmedlingen. Det gäller även nystartsjobben, som hade trög start 2007. Men nu får hälften behålla sina arbeten också efter att den statliga rabatten upphört.

– För mig personligen har det här varit rena drömjobbet, för det passar mig utmärkt. Jag får hålla på med affärer, jag får montera, jag får bestämma väldigt mycket själv, säger Jonas Birén som fick ett nystartsjobb i januari efter ett och ett halvt års arbetslöshet.

Du gör det mesta själv?

– Ja, från att sitta på kontoret med bankchefer och prata affärer. Och så får jag stå och montera, vilket passar mig utmärkt.

Jonas Birén arbetar på ett nystartat, litet mekaniskt företag i Bankeryd. Och att han har ett nystartsjobb innebär att arbetsgivaren får rabatt på arbetsgivaravgiften.

På några månader har han fått kvalificerade uppgifter i firman. Han är spansktalande och firman har därmed kunnat ge sig in på nya marknader.

Men utan stödet från staten hade Jonas inte fått jobbet, säger hans chef Christer Cederqvist.  

– Det var ju helt avgörande, för det vi jobbar med är en ny produkt och vi har ju inga intäkter på den som det ser ut nu.

Men nu, när pengarna löper ut så småningom - kommer ni att ha råd att behålla honom?

– Ja, det hoppas vi.

Nystartsjobben kom till 2007 för att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka i arbete.

Reformen beskrevs som ett fiasko under det första året, med få platser förmedlade. Men nu i september har 39 000 personer nystartsjobb, nästan en fördubbling från ifjol.

En tredjedel av dem som har nystartsjobb nu är utlandsfödda, 4 000 av dem är ungdomar. Och enligt Arbetsförmedlingen är omkring hälften av dem som får nystartsjobb kvar på arbetsmarknaden tre månader efter det att stödet från staten slutat gälla, alltså också utan subventioner.

Jan Olof Dahlgren, chef för Arbetsförmedlingens ledningsstab, förklarar ökningen med att nystartsjobben nu blivit ett allmänt bekant begrepp.

– Jag tror att det hänger ihop med både hur vi talar om det och marknadsför det och att arbetsgivarnas kunskap om möjligheten har växt.

Och Jonas Birén tror att han nu kommer att få fortsatt jobb på det nystartade mekaniska företaget i Bankeryd.

– Ja, det tror jag. Nu har jag ju varit här så länge och kan så mycket om maskinen, så nu är jag ju en resurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".