Israelisk officer dömd för dråp

För första gången sedan den andra intifadan utbröt i september 2000 har en israelisk officer dömts till fängelse för att ha dödat en en 16-årig palestinsk pojke som befann sig i sitt hem i en by på Västbanken.

Det skulle införas utegångsförbud i byn när officeren, uppenbarligen utan anledning, öppnade eld mot det hus där 16-åringen bodde.

16-åringen satt och gjorde hemläxor tillsammans med en kamrat. När de hörde att ett militärfordon stannade, blev de nyfikna och gick fram till fönstret för att se vad som hände.

Enligt kamraten siktade officeren rakt emot dem. De kastade sig undan men 16-åringen träffades och var vid framkomsten till sjukhuset redan död. Bilen han transporterades i hade stoppats vid två israeliska vägposteringar.

Sköt för att skingra folkmassa
Enligt israelisk militär på platsen började officeren skjuta mot en mur vid huset för att skingra protesterande palestinier.

Det var ett synnerligen vårdslöst och oresonligt handlande. Hans liv var inte på något sätt i fara när han sköt, enligt domstolen, som dömde en kapten i den israeliska armén till två månader i fängelse och fyra månaders samhällstjänst för dråp.

Soldater ofta kritserade
Det vårdslösa beteendet bland israeliska soldater har ofta kritiserats av den israeliska människorättsorganisationen B’tselem.

Enligt den har över 1 000 palestinska människor som råkat befinna sig i närheten där aktioner pågår, dödats under de snart fyra åren av våldsamheter, men bara 13 soldater har ställts inför domstol. Inte förrän nu har alltså någon dömts till fängelse.

Det här förskräckligt låga antalet åtal visar en bristande motivation att utreda dödandet och militären ger soldaterna i fält budskapet att palestinska liv är billiga, hävdar Noam Hoffstater, från organisationen B’tselem.

Ses som en varning
Enligt armén ska dock fängelsedomen ses som en klar varning till soldaterna att inte i oprovocerade lägen börja skjuta omkring sig.

Den nu dömde officeren degraderades från kapten till löjtnant, men får uppenbarligen efter ett halvår återgå till armétjänstgöringen.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se