Foto: Marie Hedlund / Sveriges Radio.

Hög halt av hormonstörande ämne i kvitton

Halterna av bisfenol A i de kvitton som analyserats var 1 000 gånger högre än i de nappflaskor som har förbjudits i vissa länder. De stora livsmedelskedjorna har sagt att de ska gå över till bisfenolfria kvitton, och forskarna bakom studien uppmanar också andra företag att hitta bättre alternativ.

Spridningen av den hormonstörande kemikalien bisfenol A kan vara större än vad man trott. Tidigare rapporter har slagit larm om kemikalien i bland annat nappflaskor och kassakvitton - men en ny svensk studie visar på högre halter av bisfenol A i kvitton och biljetter och att kemikalien sprids lätt.

Tomas Östberg är miljökemist på Jegreliusinstitutet, där studien är gjord.

– Det vi hittar i kvittona är ändå 1000 gånger högre halter än man finner i nappflaskorna, så det är mycket högre halter och det lossnar mycket lättare, säger Tomas Östberg.

I somras visade studier från USA och Schweiz att det finns höga halter av kemikalien bisfenol A i kassakvitton. Det har inte varit känt hur vanligt den typen av papper är i Sverige, men den nya studien visar att alla former av kvitton och liknande produkter som undersöktes innehåller kemikalien, det säger miljökemisten Tomas Östberg.

– Det är allt från tåg, flyg bussbiljetter, spelkvitton, parkeringsbiljetter, kölappar - och vi har funnit bisfenol A i alla kvitton.

Bisfenol A är i höga halter misstänkt hormonstörande och kan påverka möjligheten att få barn. De stora livsmedelskedjorna har sagt att de ska gå över till bisfenolfria kvitton, och forskarna bakom studien uppmanar också andra företag att hitta bättre alternativ.

Undersökningen från Jegreliusinstitutet, som arbetar med miljö- och kemifrågor på landstinget i Jämtland, visar också att kemikalien lossnar. Till exempel förs bisfenol över från kvitton, till fodret på plånböcker och till sedlar. En sedel som analyserades i studien innehöll samma halt som en nappflaska.

– Det här kan vara ett dolt flöde av ett farligt ämne, och det viktiga här är att det  finns alternativ så det är ett problem som går att lösa, säger Tomas Östberg.

Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) finns i hårdplast av polyester, polykarbonat och epoxiharts och är en av världens vanligaste plastkemikalier. Ämnet finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar, tandproteser, tätningsmedel och returflaskor.

Det hormonstörande ämnet, som bland annat misstänks kunna störa fortplantningsförmågan, kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen. Nio av tio svenskar har mycket låga halter av BPA i sina kroppar.

Forskare och myndigheter har länge diskuterat om dagens riskbedömning av ämnet ska skärpas. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet står i en ny utvärdering, den tredje på fyra år, fast att EU:s gränsvärde är säkert, tills vidare.

Sverige har krävt att gränsvärdet ska skärpas och överväger ett nationellt förbud. (TT)

Bisfenol A i kvitton

Bisfenol A finns i en beläggning i så kallade termopapper, och gör att pappret ändrar färg vid uppvärmning vilket gör att det vid utskrift inte behövs någon toner.

För att avgöra om det är termopapper i ett kvitto kan man värma kvittot försiktigt över öppen låga. Blir det en snabb färgförändring är det ett termopapper som med största sannolikhet innehåller bisfenol A.

Källa: Jegreliusinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".