1 av 2
Lärarförbundet har flera hus vid Norr Mälarstrand i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - här fick personer med anknytning till Stadsmuren lägenheter

Förvaltarnas barn får Lärarförbundets lägenheter

Lägenheter i flera av Lärarförbundets fastigheter i Stockholms innerstad har inte gått till bostadsförmedlingen, som Lärarförbundets policy anger. I stället har de gått till anhöriga till dem som äger och arbetar på det privata förvaltningsbolag som sköter fastigheterna åt Lärarförbundet.

De senaste åren har det i Lärarförbundets olika hus vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm flyttat in flera barn till ägare och anställda på det privatägda bolag, Stadsmuren, som förvaltar Lärarförbundets hus.

Det är något som överraskar Lärarförbundets kanslichef Sören Holm.

– Det känner jag inte till, får jag lov att säga.

Hur kan det komma sig?

– Du får visa mig uppgifterna så får vi titta på det.

Enligt policyn hos Lärarförbundet ska minst hälften av de lediga lägenheterna gå till bostadsförmedlingen, något som inte skett.

Endast en lägenhet mellan 2002 och 2009 har gått dit, fler har gått till personer med anknytning till Stadsmuren.

Hos bostadsförmedlingen kan kötiden för en lägenhet i Stockholms innerstad vara 15-25 år. Lägenheter vid Norr Mälarstrand, där man kan ha sjöutsikt mot Riddarfjärden, kan vara ännu svårare att få tag på.

Peter White som är vd på Stadsmuren hävdar att varje lägenhet som hamnat hos anhöriga till dem som jobbar på Stadsmuren har godkänts av en anställd på Lärarförbundet.

– Dessa personer, vad jag vet, har blivit tillfrågade om de vill ha sina barn i lägenheterna, säger han.

När skedde det här?

– Vet inte.

Men är det i enlighet med policyn?

– Nej, det är enligt de reglerna som man har i uppdraget att man kan fördela lägenheterna inom. Det finns ju ingen särskild regel att det ska gå hit eller dit, det är en fråga som ställs och det är ledigheter som uppstår, säger Peter White.

Den person som Peter White menar godkänt lägenhetsutdelningen förnekar det kategoriskt.

Peter Whites enda kommentar till det är att det är en diskussion han kommer att ta med sin uppdragsgivare, alltså Lärarförbundet.

Hittills har Lärarförbundet haft uppföljningsmöten med sin förvaltare Stadsmuren ett par gånger per år, men rutinerna håller redan på att skärpas, enligt Sören Holm.

Hur lägenhetsutdelningen gått till ska utredas.

– Vi kommer naturligtvis att titta på hur det ligger till och ser ut och göra olika prövningar. Men för vår del är det viktigaste att vi fokuserar framåt så att vi ska bli så bra som möjligt, säger Sören Holm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".