1 av 7
Irans president Ahmadinejad talade på onsdagskvällen inför en jublande folkmassa i Beiruts södra förorter. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 7
Åhörare vid Ahmadinejads tal i Beirut. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
3 av 7
Åhörare under Ahmadinejads tal i Beirut. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
4 av 7
Åhörare vid Ahmadinejads tal i Beirut. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
5 av 7
Åhörare lyssnar på Ahmadinejads tal. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
6 av 7
Soldater i givakt under Ahmadinejads framträdande i Beirut. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
7 av 7
Affischer med Ahamadinejaf i Beirut. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Folkligt jubel vid Ahmadinejads tal i Beirut

Irans president Ahmadinejad talade på onsdagskvällen inför en jublande folkmassa i Beiruts södra förorter. Han upprepade sin hårdföra retorik mot Israel: ”En olaglig stat vars undergång är oundviklig”.

Ahmadinejad anklagade också den så kallade Hariritribunalen som utreder mordet på den förre premiärministern, för att bära falskt vittnesbörd.

Tribunalen väntas åtala ledande hizbollahmedlemmar, något som skapat allvarliga spänningar i Libanon.

Tiotusentals Hizbollahanhängare trängdes på en arena i de södra förorterna för att få en glimt av hjälten Ahmadinejad.

Dignitärer och religiösa ledare och små pojkar som sa: ”Vi tackar Ahmadinejad för att han ger Hizbollah raketer”.

Tonårstjejer utan slöja skulle gärna se en islamisk-iransk modell i Libanon, ja utom det där med slöja förstås, det måste vara frivilligt, upp till var och en, där gör de fel i Iran, säger Nadia, samtidigt som hon berömmer Ahmadinejad.

I det andra Beirut, med musikfestivaler, nattliv, barer och filmfestivaler, tycker många att det är en gåta att unga människor i den södra förorten frivilligt ägnar en kväll åt att lyssna på tal av skäggiga turbanklädda gubbar som Nasrallah.

--Jag känner inte igen mitt Libanon i de som viftar med iranska flaggor, säger filmfestivalsarrangören Lara.

Igår kväll var stämningen ängslig i centrala Beirut. Tomma caféer och restauranger, en jazzfestival utan besökare och en filmfestival där man tvingades ställa in gårdagens visning av en iransk film om den gröna proteströrelsen, eftersom det inte passade sig medan Ahmadinejad var på besök.

Lara är övertygad om att spänningarna kommer att öka dramatiskt efter Ahmadinejads besök. Hon hör till de libaneser som var redo att låta Hariritribunalen sjunka undan för att behålla lugnet i Libanon.

Tribunalen pekade först ut Syrien, men tvingades släppa de anklagelserna i brist på bevis, nu väntas de åtala vissa ledande inom Hizbollah, något alla i Libanon kände obehag inför.

Men nu, säger Lara, nu när Ahmadinejad uttalat sig om saken så kommer vi inte att ge oss, även om det leder till en konfrontation med Hizbollah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".