Tidig död bland mödrar vardag i Etiopien

Internationella Rädda Barnen slår larm om unga tonårsflickor som dör på grund av för tidiga graviditeter. Runt 70 000 unga flickor och en miljon barn beräknas dö varje år i samband med födslar.

Barnmorskan Anita Fållsten har arbetat för Pingstmissionen i Etiopien i flera år, där hon fick se problemet på nära håll.

– När man kommer från ett välorganiserat Sverige blir man formligen chockad, för där tar man inte för givet att man ska överleva. Många av mammorna dör i olika komplikationer vid förlossningen eller under graviditeten. Det var mycket jobbigt. Jag tycker att alla skulle ha samma rättigheter i världen, säger hon.

Ofta rör det sig om ganska unga mödrar?

– Ja, speciellt i vissa områden där man har tidiga giftermål och där man gifter bort redan vid tio års ålder. Då är inte kroppen mogen för att föda barn och då ställer det till många komplikationer och många dör tidigt, säger Anita Fållsten.

På flera håll i världen är det inte ovanligt att flickor gifter sig och blir gravida redan i de tidiga tonåren.

Kombinerat med dålig eller ingen sjukvård och mödravård slutar det ofta med döden för mamman eller barnet, eller båda två.

Värst i Afrika
Enligt rapporten från Rädda barnen är risken för att ett barn ska dö före ett års ålder 50 procent större om mamman är tonåring än om hon är över 20 år.

Värst är läget i Afrika och delar av Asien och Latinamerika.

I de delar av Etiopien där Anita Fållsten arbetade var det här den vardagliga verkligheten.

– Senaste året hände det ofta att man hörde om de som inte hade klarat sig, som inte hade hunnit till kliniken helt enkelt.

Utbildning krävs
Rädda Barnen pekar på bättre möjligheter till utbildning för unga flickor som bästa sättet att förhindra för tidiga graviditeter.

Men Anita Fållsten tror också att information är viktig, även om det kommer att ta tid.

– Jag tror att man inte bara måste gå till de unga flickorna, utan även till deras mammor och mormödrar. I de här kulturerna styrs flickorna ofta av den äldre generationen och man måste gå ut med information. Kulturen sitter så djupt och det är inte lätt att nå många områden, där sjukvården är nästan obefintlig. Finns den är den kanske på väldigt låg nivå, där man inte orkar ta tag i sådana här saker, säger barnmorskan Anita Fållsten.

– Så man måste börja med att lägga upp en plan som successivt gör att det sker någonting och att vi inte väntar oss att få se resultat i morgon, utan om en generation kanske, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista