Förlust inte enda orosmolnet för SAS

Flygbolaget SAS är på rätt väg, det säger koncernchefen Jörgen Lindegaard på tisdagen. Men resultatet för första kvartalet blev en förlust på 1,6 miljarder svenska kronor före skatt.

– Det var ett resultat för första kvartalet som vi hade förväntat oss. Självklart är ett negativt resultat aldrig bra, säger han.

På en presskonferens i ett regnigt Oslo presenterade SAS kvartalsresultatet idag. Förlusten på 1,6 miljarder kronor är en förbättring jämfört med förra året, men något sämre än analytikerna förväntat. Men koncernchefen Jörgen Lindegaard är allt annat än dyster. Vi är på rätt väg nu , säger han.

Ingen vinst förrän 2005
Mest nöjd är han med att kollektivavtalen gick i hamn och att personalen ställer upp för att rädda SAS. Vi går mot ett nollresultat månad för månad nu, säger koncernchefen. Nu förväntar han sig lönsamhet och ett positivt resultat för 2004.

– Vi talar om ett positivt resultat eller ett nollresultat för 2004 och det är otroligt viktigt att vi kommer dit. När vi har nått dit, så kommer vinsten. Därför talar vi inte om vinst förrän 2005 eller 2006.

Två orosmoln
Bolaget ligger före tidsschemat med besparingsprogrammet, att fortsätta med det blir viktigast nu, säger Lindegaard. Men det finns orosmoln, som konkurrensen från lågprisbolagen och terrorattacker.

– Överkapaciteten är ett problem, det är många nya konkurrenter som startar flygbolag både i Sverige, Norge och i Danmark och ett annat är naturligtvis terrorattacker. Vi såg hur snabbt det gick i Madrid. Vårt flygbolag Spanair miste en omsättning på 50 miljoner på bara två veckor, säger han

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".