Bjørn Sibbern. Foto: Nasdaq OMX
Danmark

Danska börsen uppåt trots finanskrisen

I Danmark har många banker drabbas hårt av finanskrisen och konkurserna i landet har ökat stadigt. Men på börsen har det varit uppåt, nästan 25 procent i år, vilket är en av de största indexuppgångarna i världen i år.

I börshuset i Köpenhamn är det glada miner.

Dagens handel har varit igång några timmar och Bjørn Sibbern, chef för den danska börsen, NASDAQ OMX Copenhagen, stämmer av läget med analytikern Henric Hansen.

Indexet har gått upp och så har det varit de flesta dagar i år. Framförallt är det de stora bolagen som dragit berättar Bjørn Sibbern.

Läkemedelsjätten Novo Nordisk har gått upp med 66 procent bland annat efter stora förhoppningar på lanseringen av diabetesmedicin i USA och även storrederiet Maersk med världen största containerfartygsflotta har gått framåt, framförallt beroende på en ökande världshandel och att man har lyckats dra sina omkostnader.

Värdet av Köpenhamnsbörsen är ungefär en tredjedel av den i Stockholm, men det goda humöret har bidragit till två större börsnoteringar i Köpenhamn år.

I somras gick biovetenskapsföretaget Christan Hansen in och så sent som för två veckor sedan även smyckestillverkaren Pandora.

En introduktion som även lockade internationella investerare till den lilla börsen intill Ströget, men svenskarna har hittills haft svårt att hitta hit berättar Bjørn Sibbern.

Danskar har länge handlat i Sverige som har en större marknad, men danska aktier har inte lockat svenskar i lika stor omfattning.

– Nu när vi haft en bra utveckling hoppas jag att svenskarna upptäcker oss säger Bjørn Sibbern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".