Bostadspriser åter mot rekordnivåer

Priserna på villor och bostadsrätter har fortsatt kraftigt uppåt i Stockholm och Göteborg under tredje kvartalet. På landets dyraste bostadmarknad, centrala Stockholm, är kvadratmeterpriserna på bostadsrätter nu tillbaka på rekordnivån från 2007.

Anne Ottelin, som står och tittar i skyltfönstret hos en mäklare, kan bara drömma om att köpa en lägenhet.

– Det är överpris på allting nu. 2,9 miljoner för en tvåa.

Att finansiera en sådan, har du tänkt så långt?

– Ja, men jag tror inte att jag skulle ha råd. Jag skulle nog få hålla mig till en pytte-etta.

Anne Ottelin är en av många som inte har råd när bostadspriserna fortsätter uppåt. Men det finns ändå fortfarande tillräckligt många som är beredda att betala de stigande priserna.

Inte ens de höjda bankräntorna på rörliga bostadslån tycks ha svalkat köplusten. I centrala Stockholm kostar bostadsrätterna nu 56 000 kronor per kvadratmeter.

Dagens mäklarbarometer från bolåneinstitutet SBAB förutspår ändå att det nya bolånetaket från den 1 oktober kan få priserna att stagnera.

Mäklarna som deltagit i SBAB:s undersökning har noterat att bostadsköparna nu funderar något längre tid innan de gör affär.

Fastighetsmäklaren Peter Storm i Stockholm säger att han får många frågor från spekulanter om det nya bolånetaket, som innebär att en köpare bara kan få bolån för 85 procent av köpeskillingen. Kanske kan taket försvåra för dom som inte har något kapital från en bostadsförsäljning, sådana som ska in på Stockholms bostadsmarknad, säger han.

– Samtidigt konstaterar man att det är möjligt att få blanco-lån beviljade idag, med något högre villkor på dels räntor, dels krav på högre amorteringstakt. Så det kommer att påverka lite grann, men i första hand mindre lägenheter - och vi tror att det kommer att påverka marginellt, säger Peter Storm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".