Tyskland

Mutskandal rullas upp i europeisk fotboll

I staden Bochum i Tyskland återupptas i dag rättgången i den största mutskandalen i den europeiska fotbollens historia. Fyra män står åtalade för att ha manipulerat 270 matcher. Två av de misstänkta har erkänt och berättat hur det hela gick till.

En av de misstänkta har berättat att de fyra mutade spelare, domare, funktionärer och tränare med motsvarande tre och en halv miljon kronor.

Det ska handla om 270 matcher och i majoriteten av fallen ska mutkolvarna ha lyckats vrida resultatet i den riktning som de nu misstänkta ville.

53 av matcherna ska ha spelats i Tyskland, ända upp i andra ligan. Resten ska ha ägt rum runt om i Europa, i bland annat Schweiz, Belgien, Ungern och Turkiet, men också i Kanada.

Minst tre matcher ska ha varit i Champions League.

Men hjärnorna bakom muthärvan och de som tjänar de stora pengarna sitter långt bort från Tyskland. De finns i till exempel Singapore, där den tyska tv-kanalen ZDF intervjuade en man som säger sig ha manipulerat matcher i Europa i 17 år.

I Asien kan man satsa 40 miljoner på en match i tyska tredje ligan.

Det är det lättaste sättet i världen att tjäna pengar på, och i princip riskfritt, säger mannen.

Det är svårt för åklagarna att bevisa något och åker man fast så är fängelsestraffet kort, säger mannen i ZDF:s dokumentär.

Om de fyra åtalade i Tyskland döms kan de få upp till tio års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".