Oljefartygen får vänta på lossning.

Strejk får fransmän att bunkra

I Frankrike sprider sig nu oro för att strejkerna ska leda till brist på bensin. På nio av landets tolv oljeraffinaderier blockerar arbetarna att tillförseln av olja och endast ett är i full gång. Fransmännen har börjat bunkra eftersom strejken ser ut att hålla i sig.

– Min bensintank är fylld till tre fjärdedelar, men det är lika bra att se till att få full tank med anledning av vad jag hör på nyheterna om strejken, säger denne man till fransk tv, som nu visar alltfler reportage från olika håll i Frankrike, med köer vid bensinstationerna.

Förutom att oljeraffinaderierna strejkar i protest mot pensionsreformen står också den centrala oljehamnen vid Medelhavet, Fos Lavera, stilla sedan 18 dagar.

Situationen skärps och de anställda diskuterar inte längre om de ska fortsätta strejken, säger en facklig representant till nyhetsbyrån Reuters.

Protesten riktar sig mot att pensionsåldern höjs från 60 till 62 år och även mot andra försämringar i pensionerna.

Det mesta i pensionsreformen, som just höjd pensionsålder, har redan antagits av parlamentets båda kammare, men senaten sköt i går upp besluten om de sista detaljerna. För president Sarkozy vore det politiskt en stor förlust att behöva backa.

Tågtrafiken och skolorna berörs också fortfarande av protesterna och ungdomarna verkar stridslystna.

Chefen för den franska motsvarigheten till Petroleuminstitutet sa igår att först nästa vecka kommer strejken att börja svida för gemene man, om den håller i sig.

Men oron för att stå utan bensin i tanken och med bristande kollektivtrafik gör att fransmännen redan har börjat bunkra. Helt klart är att oljearbetarna inte är beredda att återgå till jobbet denna vecka. Nya beslut väntas på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".