Arkivfoto: Maja Suslin/Scanpix.
Facklig kritik:

"Oacceptabelt om det finns gift i kvittopapper"

Det kommer kritik från fackförbundet Handels mot att handeln inte reagerat snabbare och bytt kvittopapper, efter uppgifterna om att den hormonstörande kemikalien bisfenol A är vanlig i alla typer av svenska kvitton och biljetter.

– Det är klart att det är fullständigt oacceptabelt om det finns giftiga medel som våra medlemmar hanterar dagligen och som kan riskera att man får hormoniella störningar. Det finns sällan saker som är mer oacceptabla än det, säger Lars-Anders Häggström, som är Handels förbundsordförande.

En ny svensk studie visar att spridningen av den hormonstörande kemikalien bisfenol A är större än vad som tidigare har varit känt.

I samtliga analyserade kvitton, etiketter och biljetter förekom höga halter av bisfenol A. Studien visar också att kemikalien smittar från kvitton till sedlar och plånböcker.

Alexandra Meleouni letar igenom sin plånbok.

– Ja, här har jag ett.

Brukar de hamna i plånboken?

– Ja, tills jag rensar. Då har plånboken hunnit bli väldigt tjock, säger hon.

Tidigare har förekomsten av bisfenol A i nappflaskor uppmärksammats. Men den svenska studien från Jegreliusinstitutet visar att ett kvitto innehåller 1 000 gånger högre halter av den giftiga kemikalien än en nappflaska.

Hur mycket av kemikalien som kan gå över från ett kvitto och in i huden är oklart men klart är att bisfenol A är en farlig kemikalie.

– Det är ju ett hormonstörande ämne som stör våra naturliga östrogener och hormonerna är väldigt viktiga under den tidiga utvecklingen från foster och småbarn till vuxna individer. Om man stör de här systemen kan det bli bestående skador upp i vuxen ålder, säger Annika Hanberg, professor i toxikologi på Karolinska institutet.

De första rapporterna om att det kan finnas bisfenol A i kvitton kom i somras och enligt branschorganisationen Svensk Handel finns en medvetenhet om problemet bland handlarna.

Men många avvaktar att EU ska fatta beslut om ett förbud mot bisfenol A innan de byter ut sina kvittorullar, enligt Martina Elfgren Lilja, jurist på Svensk Handel.

– Det är till stor del att man avvaktar om man kan hitta någon gemensam forskning, alltså få besked om hur farligt det här är. Man avvaktar också att vi får samma regler på den gemensamma inre marknaden, säger hon.

De kvitton och biljetter det handlar om är gjorda av så kallat termopapper. Det är ett speciellt sorts papper som ändrar färg vid uppvärmning vilket gör att det inte behövs någon färgpatron i kvittoskrivarna.

Den vanligaste typen av termopapper innehåller bisfenol A men det finns också bisfenolfria termopapper, enligt Martina Elfgren Lilja på Svensk Handel.

– Det är då kvittoremsor som inte innehåller bisfenol A.

Vad finns det för skillnad i övrigt mellan dem och de kvitton som man använder i dag?

– Den enda skillnaden är att de utan bisfenol A är något dyrare, säger Martina Elfgren Lilja, jurist på Svensk Handel.

Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) finns i hårdplast av polyester, polykarbonat och epoxiharts och är en av världens vanligaste plastkemikalier. Ämnet finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar, tandproteser, tätningsmedel och returflaskor.

Det hormonstörande ämnet, som bland annat misstänks kunna störa fortplantningsförmågan, kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen. Nio av tio svenskar har mycket låga halter av BPA i sina kroppar.

Forskare och myndigheter har länge diskuterat om dagens riskbedömning av ämnet ska skärpas. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet står i en ny utvärdering, den tredje på fyra år, fast att EU:s gränsvärde är säkert, tills vidare.

Sverige har krävt att gränsvärdet ska skärpas och överväger ett nationellt förbud. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".