Tom gruva med osäker framtid. Foto: Roberto Candia/Scanpix.

Oklar framtid för chilenska gruvan

De flesta av de 33 räddade gruvarbetarna i Chile är i mycket bättre form än väntat. Nu vilar de ut efter månaderna under jord.

  | 

Gruvarbetarna är på sjukhuset i staden Copiapó i närheten. Men kanske var det svårt att sova där i natt, när tusentals människor höll en jättefest för att fira den lyckade räddningsoperationen.

De flesta arbetarna mår bättre än väntat efter drygt två månader instängda i gruvan, enligt Chiles hälsominister.

Men en av männen har en svår lunginflammation och får antibiotika, två andra måste igenom avancerad tandkirurgi och få smärtlindring på grund av allvarliga infektioner.

33 ballonger i chilenska flaggans färger steg mot himlen när den siste gruvarbetaren Luis Urzúa kom upp ur underjorden. Också på flera andra håll i Chile firade människor.

Gruvarbetarna har satt världsrekord i att ha överlevt längst tid instängda under jorden. Nu överöses de med presenter och erbjudanden från olika håll - allt från elektronikprylar till resor och fotbollsbiljetter till Manchester United- och Real Madrid-matcher.

Gruvarbetarna har blivit till hjältar och frågan är om de någonsin behöver jobba mer, när filmer och böcker blir verklighet.

Hela en miljard människor i världen tros ha följt gruvdramat. Och Chiles president Sebastián Piñera säger att han tror att landet nu står starkare och mer enat än någonsin och att landets image utomlands har stärkts.

Han hoppas att människor nu ska förknippa Chile med hur landet stått enat vid gruvdramat och inte i första hand tänka på statskupp och diktatur.

Det är oklart vad som kommer att hända med San Joségruvan som nu står tom.

Den får inte öppnas förrän säkerheten är garanterad och Chiles president lovar att ansvariga ska ställas till svars.

Arbetsförhållandena och säkerheten ska förbättras för alla gruvarbetare i landet och också för fiskare, lantbrukare, byggnadsarbetare och inom transportsektor.

Piñera medger för BBC att regeringen skulle ha gjort mer tidigare för gruvsäkerheten och att man lärt sig en läxa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".