Fallande dollar het fråga i globalt valutabråk

Dollarn har fortsatt att rasa idag mot världens valutor. Mot kronan har dollarn gått ned 9 öre i dag till drygt 6,50.

– Mycket talar för att den kan fortsätta att försvagas en tid ytterligare. Valutamarknaden tenderar ju att följa trender och nu har vi en stark trend mot en svagare dollar. Det kommer in fler och fler aktörer som fortsätter att sälja dollar, så just nu finns det inget som tyder på ett snabbt stopp av dollarförsvagningen, säger valutastrategen Anders Eklöf på Swedbank.

Den har ju gått ned rätt ordentligt mot kronan bland annat, hur långt tror du att det kan fortsätta?

– Våra prognoser för kronans utveckling mot dollarn pekar mot att vi kan fortsätta ned omkring 20-25 öre till, det vill säga ned mot kanske 6,30.

Den kanske viktigaste förklaringen till att dollarn nu faller mot valutor som euron, den japanska yenen och kronan är att den amerikanska centralbanken Federal Reserv har signalerat att banken ska pumpa in pengar i det finansiella systemet genom att köpa olika typer av statspapper. Syftet är att motverka deflation i ekonomin - att priserna faller.

Det här har fått dollarn att försvagas och en av effekterna är att det blir lättare för amerikanska företag att sälja sina produkter på världsmarknaden.

Dollarförsvagningen är en het fråga i det pågående valutabråket, där Kina anklagas för att på konstgjord väg pressa ned sin valuta. Men eftersom den kinesiska yuanen i stort sett är låst till dollarkursen innebär det här samtidigt att också yuanen nu försvagas, säger Anders Eklöf.

– Det gynnar ju Kina kortsiktigt. Men det skapar en massa spänningar i världen. Euron blir ju oförsvarligt stark i det här sammanhanget, som den tredje största världsvalutan. Det skapar i förlängningen problem för eurozonen, säger Anders Eklöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".