Flera svenskar gripna i stor läkemedelsrazzia

Den svenska polisen har under en veckas tid deltagit i internationella razzior mot ett världsomspännande nätverk av illegala internetapotek. Tillslag har genomförts i 45 länder och tolv svenskar har gripits i Stockholm, Södertälje och Kalmar.

Den svenska polisen har beslagtagit 60 000 tabletter.

– Vi ser allvarligt på det här eftersom internet har en så stor spridning. Det finns inga åldersgränser på internet, vilket gör att du kan vara hur ung som helst och köpa illegala läkemedel, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid rikskriminalen.

Det är främst potenshöjande medel som har beslagtagits i razzian, men Läkemedelsverket har även fått in sömnmedel, anabola steroider och antibiotika som nu ska analyseras.

De tolv svenskar som har gripits är misstänkta för brott mot handeln med läkemedel, dopningsbrott och narkotikabrott.

Den svenska polisen, Läkemedelsverket och Tullverket har samarbetat med Interpol i razzian, som kallas "Operation Pangea". Razzior har genomförts i 45 länder.

– Det förekommer i Sverige och det förekommer också i andra länder. Det här är ett omfattande nätverk av illegal försäljning läkemedel över internet, säger Monika Johansson, som är gruppchef för kemiskanalys på Läkemedelsverket.

Kriminalinspektör Cecilia Fant säger att det här inte är slutet på razzior i Sverige.

– Utredningen kommer att fortsätta. Det finns olika nivåer av misstänkta. Vi försöker hela tiden komma längre upp och få huvudmännen. Det är hela tiden en strävan att man ska driva utredningen framåt. Vi kommer fortsätta att titta på de internetapotek som finns på nätet och agera mot dem, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid rikskriminalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".