Nya hot kräver ny organisation av Säpo

Hoten mot rikets säkerhet ställer nya krav på Säpos organisation. Enligt Säpochefen Klas Bergenstrand ser hoten annorlunda ut nu än för tio år sedan. (Ekot och P1 Studio Ett)

– Hoten kanske ser annorlunda ut idag. Det rör sig i riktning mot att slå ut spetsteknologi, det kanske är så att en främmande makt eventuellt funderar på att ägna sig åt korruption när det gäller rikets högsta ledning. Jag tror inte att det är så, men man måste i varje fall uppmärksamma att det kan finnas nya instrument idag för att slå ut våra demokratiska institutioner och våra fri- och rättigheter, säger Klas Bergenstrand.

Risk för terrordåd och attentat är exempel på vad Säpo tar med i sina hotbildsananlyser.

Mer kunskap om psykiskt störda
Mordet på Anna Lindh ledde till kritik mot Säpo. Kritikerna ansåg inte att Säpo hade klart för sig vilka risker politikerna löper då de rör sig ute på stan. Nu vill man vara bättre informerad.

Säpo har skaffat mer kunskap om psykiskt störda personer man känner till, men hur många som är farliga vet man inte.

Säpo har fått in fler hotbrev mot politiker än tidigare och många av dem har vittnat om en ökande känsla av att de är utsatta för hot.

Inga ökade resurser
Inför EU-valet i juni skärper Säpo bevakningen av ledande politiker, men utan extra resurser.

– Inför EU-valet gör vi en kraftsamling med de resurser vi har på att öka säkerheten så långt vi förmår. Vi ser också till att göra en samverkan mellan Säkerhetspolisen, den lokala polisen, Rikspolisstyrelsen och vi förankrar också våra åtgärder hos de politiska partierna och regeringskansliet. Så det är en stor apparat som har dragits igång i syfte att skapa en reell och upplevd säkerhet för de politiker som deltar i valet, säger Klas Bergenstrand.

Säpos framtida roll och resurser utreds just nu av förre justitiekanslern Hans Regner.

På väg mot nyordning
Efter en månad som Säpochef tycker Klas Bergenstrand att han sett att Säpo redan är en bit på väg mot en nyordning.

Han vill själv bland annat förbättra styrning och uppföljning av Säpos verksamhet.

– Den struktur som finns idag är över 15 år gammal. Det är självklart att alla myndigheter och organisationer behöver förändras över tiden. Jag tror att det är läge nu för Säpo att ta ett steg in i 2000-talet, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".