Alla husfärger möglar, enligt en ny undersökning.

Klimatet påverkar husfärgen

Nästan alla de vanligaste målarfärgerna leder till mögel på husfasaden visar en ny undersökning som Ekot berättade om på tisdagsmorgonen. Färgbranschen känner igen problemet, men anser att testet inte är rättvist.

Lagom till renoveringssäsongen är färgundersökningen ingen rolig läsning för målarsugna stug- och villaägare. Ett av landets försäkringsbolag har utsatt färgerna för väder och vind under två år i ett test som färgbranschen tycker är orättvist.

Av ett fyrtiotal vanliga produkter som målats på panel och fått utstå väder och vind i Fiskebäck på västkusten under två år, hade alla utom en färg, mögelväxt i kontrollen.

Missvisande test
Olof Holmer som är vd i Färgfabrikanternas förening, hävdar att det är testet det är fel på, och att färgen utsatts för en orimligt hård belastning.

– En så kraftig belastning att man normalt skulle rekommendera tryckimpregnerat virke och det är en belastning som inte liknar så som det ser ut på ett hus. Jag menar att om det här vore signifikativt för alla hus i Sverige så skulle vi ju se mögel och sprucken färg på alla hus och det gör vi ju inte, säger Olof Holmer.

Nytt problem
Men, hos ett av de färgföretag som nu mögelanklagas så har butikschefen Per Karlsson märkt av problem med svarta prickar. För honom är problemet ganska nytt. Det har dykt upp de senaste åren.

– Ja, som jag har upplevt det under de åren som jag har jobbat med färg så är det relativt nytt, sedan har jag hört talas om att det även förekom under 70-talet efter milda vintrar, att det smällde till och var mögelangrepp på fasader. Jag tror att det framför allt är varma och fuktiga vintrar, säger han.

Klimatet påverkar
Även om färgen möglar, så är frågan varför obesvarad också i försäkringsbolagets undersökning.

Och även om han avfärdar den, så medger färgfabrikanternas ordförande Olof Holmer att senare tids klimat har påverkat husfärgen.

– Har vi ett år som 2000 då vi hade det regnigaste året sedan mätningarna började någon gång på 1800-talet, och om mikromiljön inte är så gynnsam med mycket träd runt och sådana saker, ja, då kommer du tyvärr att få en påväxt, inte bara på din panel på huset, utan på dina trädgårdsmöbler eller stensättningar och till och med, om de står länge, typ bilar. Det växer på allt och färg är tyvärr inte ett bekämpningsmedel på det sättet, säger han.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".