Böter för dieselsmuggling från Finland

Två män i 30-årsåldern dömdes på tisdagen till dagsböter för att ha smugglat in nästan 10 000 liter röd dieselolja till Sverige via Övertorneå. Männen dömdes enligt en ny lag som säger att själva införseln av den billiga dieseloljan kan vara ett brott.

Tidigare har det bara varit straffbart att inte betala svensk skatt för oljan när den tagits in i Sverige.

Den röda dieseloljan i Finland är hälften så billig som motsvarande olja i Sverige.

För många hushåll i norra Sverige har det varit en god affär att tanka bilen och också hämta sin villaolja i Finland.

Köparna struntar i skatten
Större mängder av den röda oljan från Finland har betraktats som skattepliktig i Sverige när den kommit in över gränsen. Det har oljeköparna ofta struntat i och gränsövergångarna i Tornedalen är dessutom minimalt bevakade.

Men förra året skärptes lagen, det är nu också straffbart att ta in oljan från Finland om man inte först anmäler transporten till svenska skattemyndigheten.

Tisdagens två domar i Haparanda är de första enligt den nya lagen.

Domen ett bakslag
Björn Mattila, polisman i Haparanda och aktivist i den norrbottniska folkrörelsen för en fri handel med den röda oljan, säger att domen är ett bakslag. Han tycker att det går till som i Kina.

– Man dömer som en folkdomstol i Kina, verkar det som, säger han.

Björn Mattila sitter i kommunstyrelsen i Haparanda. Han har gjort politisk karriär på frågan om den röda oljan, en fråga där den svenska regeringen till slut också tvingades till en lagändring till förmån för de personbilsägare som använde röd diesel.

Skillnad på direktiv och dom
Mattila kan rabbla EU:s direktiv på det här området som rinnande vatten. Använder man röd olja för privat bruk så bör man få göra det säger han.

– All hämtning av olja klassas som kommersiellt ändamål. Det märkliga är att direktiven säger ett och man dömer helt annorlunda. Ingenting är privat mer i Sverige, trots att det finns reglerat i EG-direktiven 92:12, säger han.

Björn Mattila tänker fortsätta att slåss för den röda oljan i Norrbotten.

– Absolut, vi ger oss inte i första hand!

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista