Ett hundratal demonstrerade utanför Rosenbad i Stockholm.

Starka reaktioner efter Tumbadomen

Domen i Tumbamålet möts av starka protester. Claes Borgström, jämställdhetsombudsman och jurist, är förvånad över domen. (Ekot och Radio Stockholm)

– Det är klart att man inte ska hålla sig med schablonuppfattningar eller gamla moralistiska föreställningar om sexlivet. Det kan vara väldigt olika och man kan visst ha sex med flera personer.

– Men den här händelsen pågår under lång tid och med sju killar närvarande samtidigt och det kommer upp nya som är okända för henne. Det är inte särskilt troligt att det var något hon ville, menar Borgström.

– Hon sitter faktiskt som målsägande under den här rättegången. Det finns ju ett åtal som bygger på att hon i alla fall i efterhand har sagt att det där är främmande för mig, säger Claes Borgström.

Det finns fler som är förvånade över domen. Christian Diesen, som är professor i processrätt trodde också att Högsta domstolen skulle fälla männen.

Inget uppsåt, sa hovrätten
Hovrätten slog ju fast att männen inte hade haft något uppsåt att sexuellt utnyttja kvinnan då de hade sex med henne för drygt ett år sedan i hennes lägenhet. Den 35-åriga kvinnan hade visserligen varit så pass berusad att hon varit i ett hjälplöst tillstånd, men hovrätten ansåg att männen inte varit medvetna om det, eftersom hon gått runt i lägenheten och svarat adekvat på frågor. Därmed friades de.

HD anser däremot att det inte går att slå fast att hon var så pass berusad att hon inte kunde kontrollera sitt handlande. Kvinnan hade druckit ett par drinkar och ett par öl, och tagit några haschbloss, men var inte i något hjälplöst tillstånd, enligt HD.

Ny lag på gång
Just nu ses lagstiftningen på det här området över och en proposition ska presenteras snart av justitieminister Thomas Bodström, som dock inte vill ge några kommentar idag.

Claes Borgström vill inte säga hur lagen borde formuleras.

– Jag kan bara konstatera att det känns stötande för den allmänna rättskänslan att det här passerade utan några som helst sanktioner mot de här killarna.

– Den allmänna rättskänslan är inte det enda som ska påverka hur strafflagstiftningen ser ut, men den ska också vägas in. Eftersom det finns vissa upprepningar av mönstret, att kvinnor utsätts på olika sätt för sexuella övergrepp utan att det leder till några sanktioner för förövarna så är det ett allvarligt läge i och för sig. Det måste man fundera på hur man ska komma ifrån, för att förbättra situationen för utsatta kvinnor, säger Claes Borgström.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista