Sampos ordförande

Hyllar marknaden - men vägrar besvara frågor

"Jag tror på marknaden, marknaden har alltid rätt". Så sa finanskoncernen Sampos ordförande Björn Wahlroos när han höll tal på ett seminarium ordnat av Nasdaq OMX i dag. Efter seminariet ville Björn Wahlroos absolut inte prata med journalister, inte svara på frågor om nya bankregler eller storbankens Nordeas framtid, utan skyndade vidare.

– Vi kan inte diskutera det, det är en lång historia, säger han.

Varför vill du inte vara med på en intervju?

– Ni har en egendomlig uppfattning i Sverige att bankirer är rockstjärnor. Det är vi inte, säger Björn Wahlroos med ett skratt.

Du har just hållit ett föredrag på 35 minuter och fått applåder, men du kan inte svara på någon fråga efteråt?

– Nej.

Men Björn Wahlroos har lite av rockstjärnestatus inom finansvärlden. Han spås ta över ordförandeklubban i Nordea till våren, eftersom finanskoncernen Sampo är den största ägaren i banken.

Han sägs också ha olika planer för hur Nordea ska växa ytterligare, kanske genom att slås ihop med någon annan svensk bank.

Men alla dessa frågor fick alltså inga svar i dag.

Däremot trollband Björn Wahlroos publiken på Nasdaq OMX i sitt hyllningstal till fria marknader. Han jämförde marknaden med att köra på stora motorvägar. "Att tjäna pengar är som att byta körfält för att vinna tid och jag är ingen tråkig socialist. Jag hatar människor som inte byter fil, de är intellektuellt lata", sa Wahlroos.

Han är känd för sina formuleringar och för sin frispråkighet. I dag varnade han också för fler regleringar av finansmarknaderna.

Enligt honom beror många bankers problem på korkade strategier eller inkompetenta chefer, eller på att de är delvis statligt ägda och därför tvingats ta politiskt präglade beslut, som de tyska Landesbankerna.

Björn Wahlroos kommer nog att låta höra om sig mer i det svenska näringslivet framöver.

Han tror på marknader där saker köps och säljs och man tjänar pengar. Det är den största skapelsen på jorden och vad livet handlar om, enligt honom.

Louise Andrén Meiton

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista