Bisfenolfria kvitton i handeln dröjer

De första rapporterna om att den hormonstörande kemikalien bisfenol A finns i kvitton kom redan i somras. Men trots det har de flesta butikskedjorna kvar kvittopapper som innehåller Bisfenol.

Det finns kvittopapper som inte innehåller bisfenol A, enligt Martina Elfgren Lilja, jurist på branschorganisationen Svensk Handel.

– Den enda skillnaden är att de utan bisfenol A är något dyrare, säger Martina Elfgren Lilja, jurist på Svensk Handel.

Ekot har i dag berättat om en ny svensk studie som analyserat kvitton, biljetter och etiketter av olika slag.

Alla innehöll den hormonstörande kemikalien bisfenol A, som bland annat kan störa fortplantningen och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

Hur farlig kemikalien är när den hamnar på händerna är oklart. Men Tomas Östberg, miljökemist på Jegreliusinstitutet som har gjort studien, tycker att de höga halterna av bisfenol A är oroande.

– Det är allvarligt därför att det är höga halter i en produkt som finns överallt i samhället och används av alla. Man tar i det hela tiden. Det är stor risk att det lossnar och förs över på händerna, går in i huden och hamnar på livsmedel när man äter, säger han.

Tidigare har det kommit larmrapporter om att bisfenol A finns i nappflaskor, konservburkar och i locken på barnmatsburkar.

Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket har just nu ett regeringsuppdrag att utreda ett eventuellt förbud mot kemikalien.

Livsmedelskedjorna Coop, Axfood och Ica lovade redan i somras att de skulle byta sina kassakvitton till bisfenolfritt papper. Men det har varit svårt att få tag i bisfenolfria kvitton, enligt Sara Hjelm som är pressekreterare på Ica.

– Tillgången på de här kvittona som är helt bisfenolfria är än så länge ganska begränsad. Vid årsskiftet ska alla de kvitton som finns i butik från Ica centralt vara ersatta med nya, säger Sara Hjelm, pressekreterare Ica.

Kvitton med bisfenol finns i princip överallt, i parkeringskvitton, i bussbiljetter och i vanliga matkvitton.

I en mataffär i centrala Stockholm jobbar Lennart Karlsson, och i hans butik hanteras en stor mängd kvitton varje dag.

– Jag tycker väl att det är fel för miljön och den nya generationen, säger han.

Hur många kvitton blir det på en dag?

– Inte en aning, 3 000 minst, säger Lennart Karlsson, som jobbar i en matbutik i Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".