Försvaret säger upp utlandsvägrare

Försvarsmakten har idag beslutat att säga upp de anställda som vägrar tjänstgöra utomlands. Det handlar om totalt 480 personer, både officerare och civilanställda.

– Vi har problem med att hantera att 480 personer lämnar försvarsmakten. Men bedömningen vi har gjort är att vi kan ersättningsrekrytera i den mån vi behöver det, under uppsägningstiden, alternativt hitta sätt att lösa uppgifterna genom att titta på hur vi organiserar arbetet, säger Försvarsmaktens personaldirektör Per-Olof Stålesjö.

Försvaret tog fram ett nytt anställningsavtal som innehåller tvång till utlandstjänst.

Flera hundra officerare och civilanställda vägrade acceptera det nya påbudet och skriva på kontraktet.

Idag höll ledningen mbl-förhandlingar med facket och kontentan är: 418 anställda blir uppsagda från 31 oktober.

Fram till dess har de dock chans att ångra sitt beslut att vägra tjänstgöra utomlands. Ytterligare 68 behåller sin anställning ett tag till, eftersom de är så pass viktiga, men de blir ändå uppsagda längre fram.

Totalt handlar det om cirka 150 officerare och 330 civilanställda. Nästan hälften av dem kan välja avtalspension.

Officersförbundet, som har kritiserat det nya anställningsavtalet, utesluter inte rättsliga åtgärder, säger ordföranden Lars Fresker.

– Vi har ju sagt också förut att det finns ett intresse att få frågan prövad i Arbetsdomstolen huruvida det här är saklig grund eller inte.

Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista